Gość jarcar Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Witam ! W związku z faktem, że stałem się szczęśliwym posiadaczem drugiej Merivy w swojej rodzinie, któraż to zastąpiła moją piękną, niezawodną i niestety już zezłomowaną Vectrę A, mam kilka pytań na początek mojej przygody. Fakt faktem, moja żona jeździ Merivą, ale z silnikiem 1.4 16V Z14XEP, mój nowy nabytek ma natomiast silnik 1.6 8V Z16SE (138000 km) i stąd ta nie wiedza ! Proszę o wyrozumiałość ! Na początek muszę zająć się sprawami normalnymi, w pierwszych dniach użytkowania, a więc : 1. Czy lub jaki olej będzie najodpowiedniejszy dla tego silnika ? Myślę o wymianie na GM 5W30 Dexos 2, czy niczego nie nabroję używając tego oleju ? Nie wiem, co było zalane przez poprzedniego użytkownika ! Do Vectry lałem GM 15W40, do Z14XEP 16V - GM 5W30, a tutaj 8V GM 5W30 też mam zastosować ? 2. Wymiana zestawu rozrządu - w co warto zainwestować ? - pasek - Bosch (taką dostałem propozycję kupna), Contitech, Ruville, czy SKF ? - rolka napinacz - Ruville, Ina, Skf, czy Febi ? - pompa wody - zaproponowano mi jakąś za około 110 zł (nie wiem jaką - nie spytałem) Są zestawy Bosch - około 360 zł, Contitech około 370 zł, Ruville około 360 zł - co wybrać ? Na drugi raz już będę wiedział i nie będę Was zamęczał pytaniami. Częściowo sprawę podpowiedział mi już Kolega romantyr, niestety nie wszystko, ale i tak jestem bardzo wdzięczny ! To są takie podstawowe informacje, które mnie nurtują na początku. Nie oczekuję długich odpowiedzi, ale nawet krótkie zasugerowanie, co mam zamówić. Pozdrawiam !   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68806-z16se-pocz%C4%85tek-u%C5%BCytkowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 1. Czy lub jaki olej będzie najodpowiedniejszy dla tego silnika ? Myślę o wymianie na GM 5W30 Dexos 2, czy niczego nie nabroję używając tego oleju ? Będzie dobrze. 2. Wymiana zestawu rozrządu - w co warto zainwestować ? Każda z wymienionych firm będzie dobra. Jeśli chodzi o zamienniki, to Ruville, Ina, Skf, czy Febi są dobrymi zamiennikami i nie radzę kupować noname albo jakiegoś chińskiego szajsu. To może się zemścić koniecznością poważnej naprawy silnika, jeśli np napinacz czy pompa wody firmy krzak się rozleci. Są zestawy Bosch - około 360 zł, Contitech około 370 zł, Ruville około 360 zł - co wybrać ? Jak wyżej - każdy z nich jest dobrym zamiennikiem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68806-z16se-pocz%C4%85tek-u%C5%BCytkowania/#findComment-552087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarcar Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Kłaniam się w podziękowaniach za odpowiedź ! Teraz spokojnie wiem, co mogę zamówić. Pozdrawiam !   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/68806-z16se-pocz%C4%85tek-u%C5%BCytkowania/#findComment-552088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi