Skocz do zawartości

Astra H błąd p0170-11 Za bogaty system adaptacji paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Co może być przyczyną wyskakiwania błędu p0170-11 Za bogaty system adaptacji paliwa... (wyskakuje check engine)

Błąd wyskakuje mi w sytuacji gdy przejeżdżam autostradą około 160 km na tempomacie prędkością 140 km/h zjeżdżam na parking po około 15-20 minutach przerwy ponownie wracam do jazdy i przy dość szybkim przyśpieszaniu wyskakuje check engine. Nie czuje żadnych spadków mocy, zamuleń itp.

Dodam że dzieje się tak na LPG instalacja w konfiguracji KME NEVO + hana gold. Nie zauważyłem by działo się tak przy niższych prędkościach i przy pracy na benzynie.

Jeszcze dziś sprawdzę jak wygląda działanie sondy lambda...

https://forum.opel24.com/topic/69522-astra-h-b%C5%82%C4%85d-p0170-11-za-bogaty-system-adaptacji-paliwa/

Gaz do regulacji moim zdaniem.

W poniedziałek byłem na przeglądzie okresowym LPG i wszystko dobrze mówił gazownik... Ja też tak jak pisałem nie czuje żeby silnik był mułowaty, szarpał czy tracił moc.

Sprawdziłem sondę lambdę podłączyłem op-com i z początku sonda na wolnych obrotach skakała miedzy 20-2000 mV :eek: i już sobie myślę ekstra ok. 400 pln w plecy ale wziąłem rozłączyłem wtyczkę od sondy i skropiłem środkiem do styków trochę się poprawiło bo nie przekracza teraz 900 mV zobaczę może to było przyczyną. Wieczorem krótka trasa do przejechanie będzie więc zobaczę co wyskoczy :)

• 4 miesiące temu...

Muszę trochę odświeżyć swój temat.

Błąd dalej wyskakuje zasada pojawiania się błędu ta sama jak na początku tyle że teraz po kilku uruchomieniach znika.

Co do regulacji LPG jest w porządku, tak mówi gazownik... Kiedyś widziałem temat osoby z tym samym problem w takim samym silniku ale nie mogę znaleźć go teraz :/

Mam pytanko w jakim przedziale dokładnie powinna działać sonda lambda?

Czy są jakieś sposoby sprawdzenia sondy lambda bez wymieniania jej?

Przyznam szczerze nie chciałbym wydawać kasy w błoto więc dlatego pytam. Po skasowaniu błędu i jeździe po mieście błąd nie wyskakuje