Skocz do zawartości

Rozrusznik nie kręci - 2.5DTI

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wsio ok, dzisiaj rano wsiadam, przekręcam kluczyk, czekam aż zgasną kontrolki i... cisza :niie: Słychać było jakieś cyknięcie, ale nic poza tym. W momencie przekręcenia na rozruch gaśnie wszystko poza kontrolką STOP (nie tej z silnikiem, tylko tej po lewej od immo) i akumulatora. Z tego co pamiętam, to zawsze się tak działo. Po kilku godzinach wróciłem z nowym akumu i dla pewności go przepiąłem, ale bez zmian. Za którymś jednak razem nagle zaskoczył. Chwilę pochodził, stwierdziłem, że idę się umyć i jadę odstawić go do mechanika - silnik zgasiłem i ponownie nie dał się uruchomić. W końcu odpaliłem go na zaciąg, odstawiłem do mechanika i tam gadzina jak na złość już zapalała raz po raz :maruda: Jako że mam "szczęście", że w każdym nowo nabytym samochodzie pierwsze co mi siada, to alternator lub rozrusznik, to kazałem go zdemontować i zawiosłem do regeneracji, niezależnie czy mu to aż tak potrzebne. Na chłopski rozum w grę wchodzi tylko rozrusznik, ale pewność miałbym, gdyby był odpowiedni dostęp w wpięcia woltomierza. Pytanie więc, czy jest jednak coś dodatkowego, co mogłoby powodować takie przypadłości?

Edytowane przez ArturS

https://forum.opel24.com/topic/69675-rozrusznik-nie-kr%C4%99ci-25dti/

Gość Krzysiek325e

Artur, zanim odstawiłeś auto do mechanika, to wystarczyło podjechać do ludzi (czytać sklep, lepszy sklep) którzy sprzedają aku, a oni posiadają sprzęty do pomiary sprawności aku, jego wydajności, oraz między innymi są w stanie tym urządzeniem sprawdzić rozrusznik, a przynajmniej czy nie jest czasem przytarty, bo to wyjdzie na obciążeniu.

A to od imo mruga szybko, czy tylko się świeci podczas próby kręcenia ?

Bo jak mruga, to się imo wali przynajmniej tak mi się wydaje (spotkałem się z tym w masterze)

Jak podepniesz pod kompa, to imo wyskoczy jeśli coś jest z nim nie tak.

Bądź masa gdzieś ucieka z rozrusznika / silnika

https://forum.opel24.com/topic/69675-rozrusznik-nie-kr%C4%99ci-25dti/#findComment-561277

mialem 2 problemy z rozrusznikiem

pierwszy to zasniedziale polaczenie startera z rozrusznikiem ale kontrolki nie gasly

drugi to walnienta przekladnia w rozruszniku i wszystko gaslo, na stole pracowal normalnie ale po rozebraniu widac bylo pekniecie zewnetrznego pierscienia

https://forum.opel24.com/topic/69675-rozrusznik-nie-kr%C4%99ci-25dti/#findComment-561285

Immo mormalnie gaśnie. Świecą się tylko te kontrolki jak na poniższym zdjęciu (przypadkiem znalezione w sieci, ale pokazuje to samo)

opel-vivaro-19-dti-autobusy-minibusy-kra

Jeszcze co mi się przypomniało, to za którymś razem po przekręceniu kluczyka na rozruch słychać cyknięcie przekaźnika, ale nie za każdym razem. Akumulator myślę wykluczyłem w 100%, bo drugi wstawiony jest półroczny i jeździ na codzień w sprinterze.

Wszystko jasne, mam przynajmniej taką nadzieję. Szczotki były na wykończeniu i automat wykazywał wysoką niechęć do stałej współpracy z prądem ;-) Wymienione szczotki, tulejki i automat. Na jakiś czas spokój.

Edytowane przez ArturS

https://forum.opel24.com/topic/69675-rozrusznik-nie-kr%C4%99ci-25dti/#findComment-561302