Skocz do zawartości

[AstraH]Sterowanie świateł drogowych jest na + czy - ? DRL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam zakupić taki regulator który zmieni mi światła długie w światłą do jazdy dziennej (obniżona moc do 30%)

Moje pytanie jest takie czy sterowanie czyli włączanie świateł drogowych odbywa się poprzez dołączenie PLUSA (+) czy MASY (-). Czyli czy do świateł na stałe podłączony jest np + a masa - jest dołączana po przestawieniu wajchy przy kierownicy czy jest to na odwrót bo są i takie i takie moduły

https://forum.opel24.com/topic/70116-astrahsterowanie-%C5%9Bwiate%C5%82-drogowych-jest-na-czy-drl/

Plus dopływa, masa jest stała.

Plus dopływa, masa jest stała.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedz.

Mam jeszcze drugie pytanie choć może mniej techniczne a bardziej prawne. Co sądzicie żeby taki moduł podłączyć nie do długich tylko do przeciwmgielnych. Jak zapatrywać się na to będzie policja. Motyw z długimi na 30% przerabiałem w dwóch poprzednich bmkach i jeździłem tak ze 4 lata i nie było żadnego problemu a przeciwmgielne to już inna bajka i chyba bardziej ryzykowna.

Oba rozwiązania są tak samo niezgodne z prawem. Wszystko jedno gdzie się to podłączy - te światła nie mają homologacji do pracy jako dzienne.

Oba rozwiązania są tak samo niezgodne z prawem. Wszystko jedno gdzie się to podłączy - te światła nie mają homologacji do pracy jako dzienne.

Dziękuję za ostrzeżenie ale te podwieszane nawet droższe są po prostu szpetne i szkoda kroić pod nie zderzak a ciągłe sprawdzanie czy włączyłem czy nie włączyłem lub nie daj boże płacenie mandatu za tak błahą rzecz mnie po prostu dobija. Zaryzykuje bo jak już wyżej pisałem mam z tym doświadczenie i było dobrze. Oczywiście nikogo nie namawiam ale postaram się załączyć opis instalacji w skrzynce typu B i efekt, tak tylko jako substytut wariantu numer 4 z OPCOMa który u mnie niestety nie mogę włączyć bo nie mam car passa :/.

• 4 tygodnie później...

Dzieki, ale kolega po wyżej wprowadził mnie w błąd (i jestem 65zł w plecy). Dla przyszłych pokoleń informuje iż do swiateł drogowych PLUS+ dochodzi cały czas a MASA- jest sterowana i pojawia się dopiero po kliknięciu np blindy :(

Niezmiernie mi przykro - tak jest w schemacie z TIS, który znalazłem.

Dzieki, ale kolega po wyżej wprowadził mnie w błąd (i jestem 65zł w plecy). Dla przyszłych pokoleń informuje iż do swiateł drogowych PLUS+ dochodzi cały czas a MASA- jest sterowana i pojawia się dopiero po kliknięciu np blindy :-(

Jak kupiłeś w necie to masz 10 dni na odesłanie...

Na zwrot towaru kupionego online konsumenci mają – zgodnie z nową ustawą o prawach konsumenta, która weszła w życie 25 grudnia 2014 – 14 dni od momentu otrzymania towaru.

Dzieki, ale kolega po wyżej wprowadził mnie w błąd (i jestem 65zł w plecy). Dla przyszłych pokoleń informuje iż do swiateł drogowych PLUS+ dochodzi cały czas a MASA- jest sterowana i pojawia się dopiero po kliknięciu np blindy :-(

Bzdury gadasz.Masa jest stała sterowanie jest plusem zasilania.Tak samo długie, mijania migacze.Wszystkie żarówki mają wspólną masę.