Skocz do zawartości

Wymiana oleju,filtrów,płynów- całkowite koszty.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chodzi o samochód Opel Astra F z silnikiem 1.4 16v 90KM, 1998r.

Mam zamiar w tym roku wymienić, olej a także wszystkie filtry w samochodzie i płyny eksploatacyjne.

Chciał bym was zapytać jakie beda koszty tego przy wymianie na orginalne produkty GM a jakie innych firm plus robocizna ? Prosze o podanie szacowanych kosztów +/- w zwykłego mechanika ( nie w ASO).

Filtr:

-oleju,

-paliwa,

-powietrza,

-kabinowy

Płyn:

-hamulcowy,

-chłodniczy,

-(olej w skrzyni biegow raczej nie)

https://forum.opel24.com/topic/71615-wymiana-olejufiltr%C3%B3wp%C5%82yn%C3%B3w-ca%C5%82kowite-koszty/

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

ceny ,materialow sam mozesz sprawdzic

a ceny robocizny roznia sie zaleznie od miasta gdzie robisz

w jednym taniej w drugim drozej

ktos napisze

ze za 100 mozna a inny ze za 250

i co wtedy ??

pojezdzij i popytaj okolicznych mechanikow ile za to wezma

jeden bedzie tanszy inny drozszy

proste

btw wiekszosc jak nie wszystko z tych rzeczy mozna zrobic samemu

odpadaja koszta robocizny

• 6 miesięcy temu...

Dopiero teraz będę wymieniał olej i filtry. Jeszce nigdy nie wymieniałem tego w samochodzie ale mniej więcej wiem gdzie co jest.
Ew. doradzi ktoś coś z czym moge mieć problem ?

Filtr kabionowy to wiem - trzeba gumową uszczelkę zdjąć i plastik w podokiennicy i 2 klamry to wiem.

Filtr powietrza pod taka przykrywa plastikową,

Filtr Paliwa z tylu pod drzwiami pasażera to wiem , ale da rade to zrobić bez zaślepek do filtra czy opasek? bo nie mam, a nie chce żeby mi całe paliwo wyciekło.

Filtr Oleju to wiem gdzie może nie będzie problemu z odkręceniem i spust oleju też wiem gdzie jest pytanie czy lepiej rozgrzać samochód do 90st i spuszczać olej czy na zimno ?

A także po wymianie tego wszystkiego trzeba coś robić czy mozna smiało jezdzić ?

olej musi byc rozgrzany

wystarczy ze pochodzi kilka minut

popatrz jak masz zamocowany filtr paliwa

nowe opaski moga sie przydac

Olej się spuszcza ciepły.Paliwo wycieknie tylko tyle ile jest go w wężyku i w filtrze.

Czyli ze zbiornika mi nic nie wycieknie ? Ok kupie nowe opaski.

A orjetuje się ktoś może ile wchodzi L oleju do Opel Astra F 1.4 16v ? Słyszałem że 3,5-lub 4l tak?

Edytowane przez nofack

Gość leszek 398

Filtr paliwa montowany jest na takie plastikowe 'szybko- złączki' żadnych opasek nie potrzebujesz.

Coś tam zawsze wyleci, nie przejmować się, przy montażu ważny jest kierunek przepływu- najczęściej strzałeczka na filtrze.

Olej silnikowy- 3litry z hakiem więc standardowy 4 czy 5litrowy baniak w zupełności wystarczy.

Jeśli nigdy tego nie robiłeś samodzielnie, może umów w sobotę z jakimś szwagrem/ kumplem/ kuzynem/ sąsiadem, który ma kanał, podstawowe narzędzia i podstawową wiedzę i umiejętności w obsłudze pojazdu. :drunk:

Z takimi prostymi "bzdurami" w Astrze I szkoda grosza na prawdziwych mechaników i prawdziwe warsztaty.

Paradoksalnie robiąc na na spokojnie we własnym zakresie, takie czynności wykona się często dokładniej , niż po łebkach, byle szybciej w warsztacie.

I do tego masz pewność co tam wkładasz i wlewasz.

Co do marki filtrów- pierwszy z wybory- FILTRON i będzie dobrze.

Leszek,tu się mylisz.Astra F ma wężyki skręcane opaską a nie szybkozłącze jak podajesz.

Po drugie miska jest tam aluminiowa i jeśli trafi mu się wymiana po jakimś garażowym mechaniku,który nie wymienia uszczelki pod korkiem spustu oleju i wyznaję zasadę ,,mocniej dokręcę to nie poleci" to może się zdarzyć że wykręcając korek wykręci go z gwintem miski i wtedy będzie dopiero mieć problem.

Tak węzyki są na metalowe opaski. Myslę, że w tym samochodzie zrobię to sam filozofii dużej nie ma samochód prosty jak "cep" jak to sie mówi prostszych już nie ma:) Pojechał bym do mechanika ale wiadomo tam sobie skasuje np paweno za robote z 50 albo 100zl a przecież mogę chwile poświęcici i zrobic to sam następnym razem już będe wiedział i umial :)