Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przeglądzie wyszły mi delikatne luzy na kole prawym z powodu łożyska czy marka przekłada się na jakość łożyska ? U mechanika za "chińskie łożysko" 300 zl z robotą za markowe 600 pytanie czy warto inwestować ?

Kupic np piaste skf i samemu przełozyc i bedzie 300zł za markowe.Nie jest to trudne.

Edytowane przez mk5

w astrze G nie wymienia sie lozyska tylko cala piaste. Zamiennik to zamiennik czyli raczj edo luftu. Kupuj ori czyli SKF i bedzie po problemie.

Trochę dziwnie ile chce mechanik,tansza piasta to koszt około 150zł czyli za 300 bedzie 150zł za robotę.Piasta SKF to koszt około 300zł(mechanik chce 600), czyli 300zł za robotę.Czy zamiennik czy markowe wymienia sie tak samo.

Edytowane przez mk5

mowisz raczej o czesciach z allegro a tam mechanicy raczej sie nie zaopatrują.

Wymiana to odkręcenie 3 srub - chyba torx niestety - ale nie ma dużo roboty - samemu można spokojnie zmieniac zwłaszcza jak niezbyt stare auto i sruby nie bardzo pordzewiałe....

JA zakładałem FAGa - pare zł tansze od SKF tak samo dobre - niektórzy twierdza nawet ze SKF zależy gdzie produkopwane a FAG raczej trzyma normy...

FAG jest dwa razy lepszy jak SKF. Choc i skf nei jest jakis slaby czy cos. Wymiana piasty to fakt nie nastrecza wielkich problemów choc tu pewnei kolega ma na tyle bębny.

mowisz raczej o czesciach z allegro a tam mechanicy raczej sie nie zaopatrują.

w sklepie z skf płaciłem 296zł,na allegro nie kupuje czesci.

To nie znaczy ze ceny sa wszedzie takie same. Ja tez mam spore znizki w skepie u kolegi. Osotatnio szukalem lozyska do sharana i dostalem za 120 zl. Wier zmi ze na allegro za tyel raczje nie dostaniesz. Tak samo bralem klocki do sharana i do golfa bo te same sa i tez po 120 zl. Znajdz mi za tyle na allegro. Z tymz eceny dla zwyklych klientow to okolo 180 -200 zl.

Edytowane przez wesol

A czy przy naprawde delikatnych luzach na lozysku trzeba odrazu wymieniac piaste na nowa ? Nie czuje zadnych drgan przy duzych predkosciach zadnych szumow czy innych niepozadanych dzwiekow.Wyszlo na przegladzie natomiast sam diagnosta stwierdzil ze smialo mozna jezdzic bo luzy sa minimalnie wyczuwalne. Zaniepokoil mnie jedynie stan opony przy tym jest bardzie zuzyta niz pozostale o ok. 2 mm zbieznosc wywazenie i pozostaly stan techniczny wporzadku czy wina moze byc ten luz na lozysku ?