Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy więc jeśli w złym dziale pisze, proszę mnie nie zlinczowac :-P Mój problem polega na tym, że wpiąłem dedykowany moduł w gniazdo REC'a i wszystko było by dobrze ale dzieje się tak, że podpinajac przyczepke ginie mi w aucie światło przeciwmgielne a tak poza tym wszystko jest super. Kierunki mrygaja, pozycja i stop również świecą bez zarzutu. Nie byłem na kompie i nic nie bylo przestawiane... Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/

• Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ja też pozdrawiam. Przykro mi że masz problem. A jest jakiś konkretny powód że się nim z nami dzielisz?

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592721

No mam problem ze światłem przeciwmgielnym po podłączeniu przyczepy i chce jakiś podpowiedzi co może być nie tak.

Od tego chyba jest forum, tak?

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592778

A twoja Asterka nie jest z Niemiec?

Tam w przepisach jest tak iż jak podłączysz przyczepę to nie mogą działać przeciwmgielne. Jest to z automatu jak zakładają hak.

Jest to po to aby światło nie oslepiło cię odbijając się od przyczepy.

Trzeba to przerobić.

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592782

No mam problem ze światłem przeciwmgielnym po podłączeniu przyczepy i chce jakiś podpowiedzi co może być nie tak.

Od tego chyba jest forum, tak?

A nie uważasz że aby dostać odpowiedź należy zadać pytanie?

To chyba z 1-3 klasy szkoły podstawowej, jak nie wcześniej...

A i jeszcze jedno - jakie pytanie taka odpowiedź. Nie spodziewaj się konkretnych odpowiedzi gdy nie opisujesz dokładnie problemu i gdy nie zadajesz konkretnych pytań.

Hak zaprogramowany w rec? Z tego co rozumiem to nie wiesz...

Ola - a jak z polskimi przepisami?

Czy przeciwmgielne giną jak przyczepa jest podłączona czy tylko jak moduł haka wpięty?

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592804

Dokładnie tak jest .. mam to samo przy podłączeniu platformy rowerowej .. pisałem już o tym w jakimś temacie, chyba o bagażnikach rowerowych ..

W moim autku jest to zrealizowane na poborze prądu .. jezeli jest pobór pradu przez wyjscie haka z automatu odłącza się przeciwmgielna .. bo powinna byc z tyłu czyli na przyczepce .. :))))) a że platforma nie ma przeciwmgielnego .. no to nie ma go ani autko ani platforma .. taki zonk .. i thule i Opla .. :(((( i chyba wiekszość aut.

Rozumiem zamysł .. swiatło na aucie będzie odbijac sie w przyczepie, bedzie razić kierowcę w lusterku wstecznym .. niepotrzebna poswiata. Ale dla platformy .. niestety nie ma wymogu przeciwmgielnego .. no i zonk.

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592811

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

Rozdział 3

Światła

├é┬ž 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:

1) drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h;

2) mijania - pojazd samochodowy;

3) kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.;

4) hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa;

5) oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa;

6) pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;

7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa;

8) odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy;

9) odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa;

10) odblaskowe przednie - przyczepa;

11) odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa;

12) awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;

13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;

14) cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla;

15) obrysowe przednie i tylne - pojazd samochodowy i przyczepa, których szerokość przekracza 2,1 m; nie stosuje się do podwozia samochodu ciężarowego z kabiną w zakresie świateł obrysowych tylnych;

16) pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).

2. Przepisów ust. 1:

1) pkt 12-15 nie stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. oraz pojazdu Sił Zbrojnych;

2) pkt 16 nie stosuje się do podwozia samochodu ciężarowego z kabiną oraz pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem wejścia w życie rozporządzenia.

3. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:

1) drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1;

2) przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego;

3) pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6;

4) postojowe - pojazdu samochodowego o długości nieprzekraczającej 6,0 m i szerokości nieprzekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach;

5) odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11;

6) odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego;

7) jazdy dziennej - pojazdu samochodowego;

8) pozycyjne boczne - pojazdu innego niż wymieniony w ust.1 pkt 16;

9) obrysowe przednie i tylne - pojazdu samochodowego i przyczepy, o szerokości od 1,8 m do 2,1 m oraz podwozia samochodu ciężarowego z kabiną;

10) cofania - przyczepy;

11) awaryjne - motocykla;

12) przeciwmgłowe tylne - motocykla;

13) odblaskowe tylne inne niż trójkątne - przyczepy;

14) oznakowanie odblaskowe konturowe - pojazdu, o którym mowa w ├é┬ž 42 ust. 1.

4. Na wózku bocznym motocykla powinny być umieszczone światła:

1) pozycyjne przednie,

2) pozycyjne tylne,

3) odblaskowe tylne,

4) kierunkowskazów; przepis stosuje się do pojazdu wyprodukowanego po dniu 30 czerwca 1993 r.,

odpowiadające warunkom określonym dla tych świateł; światła pozycyjne powinny się włączać i wyłączać równocześnie ze światłami pozycyjnymi motocykla.

5. Na wózku bocznym motocykla zabrania się umieszczania światła drogowego, światła mijania i światła przeciwmgłowego.

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592816

13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;

no to znaczy, że na przczepce powinien miec przeciwmgielne .. ale on nie pisze, że przeciwmgielne mu na przyczepce nie swieci .. tylko, że w aucie .. a na przyczepce wszystko jest ok (wiec ja zakładam że przyczepka ma przeciwmgielne) !!!! myslisz, że nie ma ???

https://forum.opel24.com/topic/72635-astra-iii-problem-z-elektryka-do-gniazda-przyczepki/#findComment-592857