Skocz do zawartości

Interpretacja parametrów Vectra b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym poprosić o analizę danych mojej Vectr 1.8 125KM(Z18XE) z LPG KME z op-coma. Auto według mnie słabo się zbiera, np. przy wyprzedzaniu mając 2500-2700 obrotów nie ma siły sprawnie wyprzedzić.

Na wolnych obrotach delikatne falowanie, przy gwałtownym przyspieszeniu nie czuć szarpnięcia i ciągnięcia do przodu, przyspiesza ale słabiej niż w innej VB, którą oglądałem, tamta jechała jak wariatka.

Od 0 do 100 przyspiesza w około 15 sekund, jadąc sam, zbiornik gazu zatankowany pod korek około 34l.

Zachowuje się tak samo na PB(98 oktan) jak i LPG, paliwo tankuje tylko na BP.

Sprawdziłem do tej pory:

- przepływomierz (odpięcie oraz podmiana) - brak zmiany poza błędne przy odpięciu

- czujnik temperatury - poniżej parametry

temp. silnika © opór(OM) napiecie(V)
40-45 - 1080 3,49
50-55 - 630 3,04
60-65 - 470 2,61
70-75 - 373(lekkie wahania) 2,34
80-85- 265 1,87
90-95- 237 (rosło około 2-3) 1,58
100- 153 1,27
- przepustnica była czyszczona w ubiegłym roku, założona nowa uszczelka przy jej ponownym zakładaniu.
-cewka podmienia na używaną
- po zakupie założony czujnik wałków rozrządu, ponieważ przewód był przetarty - oryginał opla
- w czerwcu nowe sprzęgło (bez wysprzęglika) - sachs
- katalizator sprawdzony, jest cały - nie tłucze w wydechu, spaliny wychodzą bez blokady
- świece oryginalne GM 2--elektrodowe
- olej Mobil 1 0W40
-filtr od benzyny wymieniony w tamtym roku,
- filtr powietrza wymieniany co około 10 000 km
Brak błędów poza abs, ale w zimę normalnie abs łapał (przerywał przy hamowaniu, koła się nie blokowały).
Pod linkiem jest plik exel z danymi, na 1 zakładce parametry z jazdy, na drugiej na postoju.
Auto przy rozpoczęciu jazdy miało około 30 stopni na silniku, później się rozgrzało do 90 stopni.

https://forum.opel24.com/topic/72920-interpretacja-parametr%C3%B3w-vectra-b/

LPG do regulacji po uprzednim skasowaniu wyuczonych map paliwa na benzynie.

https://forum.opel24.com/topic/72920-interpretacja-parametr%C3%B3w-vectra-b/#findComment-596293

Brak błędów poza abs, ale w zimę normalnie abs łapał (przerywał przy hamowaniu, koła się nie blokowały).

Norma, zimne luty.

W zimę łączy i działa jak sie nagrzeje to przestaje łączyć i nie działa.

Ten motor ma fatalny sterownik ABS i jeszcze gorszy sterownik silnika.

https://forum.opel24.com/topic/72920-interpretacja-parametr%C3%B3w-vectra-b/#findComment-596341

Dzięki za odpowiedź, absu nie będę ruszał sterownik na alledrogo kosztuje 300zł po regeneracji, z tego co czytałem wystarczy poprawić kilka zimnych lutów.

Natomiast co do gazu po założeniu faktycznie świecił się check engine, za bogata mieszanka, po regulacji przestał świecić. Jakieś 2k km byłem na wymianie filtrów oraz regulacji.

Być może co jakiś czas trzeba by zrzucić klemy z akumulatora, żeby skasować wyuczone parametry i przejechać na PB kilkanaście kilometrów żeby na nowo nauczył się dobierać mieszankę.

CO do sterownika silnika rozumiem że może być walnięty nawet jak nie pokazuje błędów: typu przepustnica, sonda czy przepływomierz, i zapewne bez podmiany na inny sprawny nie będzie 100% pewności że to on źle dawkuje paliwo a co za tym idzie auto jest słabe?

https://forum.opel24.com/topic/72920-interpretacja-parametr%C3%B3w-vectra-b/#findComment-596391