Skocz do zawartości

Problem z mocą w Z19DT. Wolno lub za pózno wstaje turbo

Rekomendowane odpowiedzi

a o tym to nie mowiles. Skad ja mam wiedziec ze dokoksowal z dolu i auto puscilo bąka czyli paliwa bylo ale powietrza nie? Raczje stawiam ze ROgal wie co robi co nie. Bylo mowic odrazu z eorbil co mogl by wstawalo turbo jako tako juz na pograniczu dymienia. Krysztalowej kuli nie mam by to wiedziec. Skoro tak to obadaj uklad dolotowy ewentualnie turbo na stół i sprawdzenie czy łopatki nie sa powywijane ewentualnie gemetria sie nie przycina w pozycji ze nie osiaga maksymalnego przymkniecia.

egr moze byc przyczyna kiedys na zlocie sga zesmy u kolegi tez w 1.9 tdi wlasnie zauwazyli ze pozno wstaje i wlasnei egr sie nei domykal do konca wiec powietrze uciekalo w wydech.

egr przepływka posprawdzane i wygląda ok.

wiecej mozliwosci ? :)

edit: przejechalem sie taka astra tyle ze z silnikiem z19dth

i auto jezdzi podobnie... turbo czuc w okolicach 2tys obr...a w granicach 1k -1700 zero ciągu... moze szukam dziury w calym ?

nie przyjmuje wiadomosci takiej ze "wyglada na okej" Blizniacyz temat masz aktualnie na forum i tez koledze sprawdzali MAP sensor i mowili ze jest OK i okazue sie z enie ejst okej. Nie pamietam jak pwoinien ciagnac taki motor ale najlepiej by bylowidziec logi z doladowania turbo to by bylo widac kiedy wsataje suszara. Mi golf i wczesniej szaranw stawal od 1600 obr i mial juz dolaodwanie na poziomie 2100 mBar. Teraz z big turbo sharan ma okolo 1850 obr i dolaodwanie takie. Wstawanie na poziomie 2000-2200 obr to napewno nie jest okej.

nie napisalem ze turbo wwstaje przy 2 tys tylko jest odczuwalny wzrost momentu obr.

wstaje tak przy 1700-1800 ale na 4-5 biegu... na 2 biegu wgniatanie czuc dopiero w okolicach 2300-2500

postaram sie zrobic logi to moze bedzie cos widac :)

bardzo optymistyczbe zalozenie :)

jakie logi zrobic ?? tzn jakich pomiarow ? i rozumiem ze 3 lub 4 bieg od 1250 obr ?