Gość zerowy Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Przejechałem na samym Pb około 100 km i nic nie dało, problem (pali od kopa ale 3 do 5 razy obroty spadaja do około 500 i prawie gasnie oraz dławi sie jak chce sie ruszyć nawet do zgaśnięcia ale jeżeli da sie więcej gazu to powyżej 2000 chodzi ok ) jest jak jest zimny na Pb jak sie zagrzeje to jest OK tak samo na LPG jak sie już przełączy chodzi dobrze. Miałem uszkodzony reduktor i przebijał LPG przez węzyk podciśnienia, myślałem że sie mapy faktycznie rozjechały ale czemu na gazie chodzi dobrze. Czy jakby był walnięty sterownik silnika to na gazie może chodzić OK a na LPG źle???. Czy sterownik silnika nie bieże udziału w pracy auta na LPG???   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/73523-astra-g-d%C5%82awienie-si%C4%99-na-zimnym-silniku-falowanie-obrot%C3%B3w-pomocy/page/2/#findComment-651926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Tak w skrócie.Sterownik silnika jest oszukiwany przez LPG że np wtryski Pb pracują a w rzeczywistości one nie pracują (bo są zastąpione tymi od LPG.).Więc tak oszukiwany sterownik gdy LPG jest źle wyregulowane uczy się innych ustawień i w pewnym momencie gdy one przekroczą wartości wpisane w mapę wywala błąd że czegoś nie umie skorygować. Przydałoby się podpiąć do komputera i sprawdzić wtedy parametry .Ale na początek możesz sprawdzić czujnik temp. lub go nawet wymienić bo nie jest drogi. No i przepustnica do czyszczenia.Myślę że wiesz iż potem warto zrobić adaptację przepustnicy.Jak ją zrobić jest na forum.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/73523-astra-g-d%C5%82awienie-si%C4%99-na-zimnym-silniku-falowanie-obrot%C3%B3w-pomocy/page/2/#findComment-651932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi