Skocz do zawartości

Vectra c 19DT zapach spalin w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość popencjusz
ilniki 1,9 maja problem z pękającym kolektorem wydechowym(połączonym z turbiną niestety) i to często bywa przyczyną opisywanego przez Ciebie problemu.Pęknięty kolektor jak jest zimny to przepuszcza przez peknięcie spaliny natomiast jak złapie temperaturę rozszerza się i zaciska szczelinę,przerabiałem to kilka razy wiec przyjrzyj się dokładnie wewnętrznej stronie kolektora.Nie mozna tez wykluczyć problemów z DPF ale ja bym stawiał na kolektor

Nie koniecznie.

Właśnie w ubiegłym tygodniu się z tym uporałem. Proponuję Ci sprawdzić oprócz kolektora wydechowego, szpilki mocujące kolektor wydechowy. Mi puściła jedna i był przedmuch. Oczywiście na zimnym i później coraz częściej towarzyszył metaliczny pisk jakby coś się zacierało. Wpisz w googlach tekst "urwana szpilka kolektora 1.9 cdti" to przekieruje Cię do filmu z nagranym dźwiękiem.

https://forum.opel24.com/topic/74288-vectra-c-19dt-zapach-spalin-w-kabinie/page/2/#findComment-616336

Tak , nie pisałem bo jeszcze działał em w garażu. Kolektor widzę ze był wcześniej spawany ale nie widzę żeby przy odpaleniu coś puszczał. Natomiast śmierdzi za silnikiem bardziej od góry za plastikowym deklem co przykrywa wtryski,

przy odpalaniu na zimnym jak schodzi z obrotów dalej jest ten klekoczacy dźwięk -podniesienie obrotów biegu jałowego jednak nie pomogło- później tego nie ma.Sprubuje jeszcze sprawdzic wtryski bo slychac delikatne postukiwanie .A czy zawor egr moze dawac tez takie objawy?

Wydaje mi się ze zapach spalin i to klekotanie to jedna rzecz.

Tak , nie pisałem bo jeszcze działał em w garażu. Kolektor widzę ze był wcześniej spawany ale nie widzę żeby przy odpaleniu coś puszczał. Natomiast śmierdzi za silnikiem bardziej od góry za plastikowym deklem co przykrywa wtryski,

przy odpalaniu na zimnym jak schodzi z obrotów dalej jest ten klekoczacy dźwięk -podniesienie obrotów biegu jałowego jednak nie pomogło- później tego nie ma.Sprubuje jeszcze sprawdzic wtryski bo slychac delikatne postukiwanie .A czy zawor egr moze dawac tez takie objawy?

Wydaje mi się ze zapach spalin i to klekotanie to jedna rzecz.

https://forum.opel24.com/topic/74288-vectra-c-19dt-zapach-spalin-w-kabinie/page/2/#findComment-616338