Skocz do zawartości

Dwa błędy do usunięcia i standardowo brak oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

od 2 miesięcy posiadam moją Astrę H z 2005 1.6 115 Km.

Po zakupie auta wymieniłem olej, wszystkie filtry i rozrząd, myślałem, że po takich zabiegach auto będzie jeździło jak złoto, a tu pojawiły się takie sytuacje:

Wyskoczyła mi kontrola "check engine". Metodą hamulec gaz, odczytałem dwa błędy:

ECN 017152 - za uboga mieszanka paliwa, co to w praktyce oznacza? Auto jeździ normalnie, jednak nie chciałbym aby 300km od domu nagłe coś mu się stało.

ECN 011515 - wyczytałem, że to błąd czujnika płyny chłodzącego, mechanik potwierdził informację, więc to jest do wymiany.

Byłem z tym błędem u mechanika, komputer mu pokazał "nieznany błąd" i wykasował. Po 20km kontrolka znowu się zaświeciła.

Druga moja nieciekawa usterka to brak oleju. Wymieniłem olej na: Genuine 10w40.

Przejechałem 1500 km i zeszło z max do minimum (jak nie więcej) i zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju. Czy tutaj mogę coś jeszcze poradzić?

PS. Jestem z Krakowa. Czy znacie dobrego mechanika który zna Astry III od podszewki?

Edytowane przez Wooze

https://forum.opel24.com/topic/74606-dwa-b%C5%82%C4%99dy-do-usuni%C4%99cia-i-standardowo-brak-oleju/

Po 20km kontrolka znowu się zaświeciła.

No i teraz należy ponownie odczytać.

Pierwszy bład to sonda-Mechanik ci nie powiedział i nie pomierzył jej?

Drugi błąd

post-37019-0-29608400-1452771579_thumb.png

Powiedział tyle, że to może być błąd sondy ale jak auto jeździ normalnie to mogę na tym jeździć i jeździć, więc nic tutaj więcej nie robił.

Gorzej jest z tym olejem. W serwisie Kia tam gdzie wymieniałem olej, powiedziano mi że Genuine 10w40 jest zalecany do tego silnika przez producenta. Ale jak sytuacja będzie się powtarzać, to że trzeba wymieć olej jeszcze raz i problem może zniknąć - czy to prawda? Czy wymienić olej znowu na to samo? Pytam, ponieważ jak już będę wymieniał olej to na pewno znowu nie pojadę do KIA gdzie liczą za to 120 zł.

Edytowane przez Wooze

Powiedział tyle, że to może być błąd sondy ale jak auto jeździ normalnie to mogę na tym jeździć i jeździć, więc nic tutaj więcej nie robił.

Zmień mechanika i to jak najprędzej. https://www.ngk.de/pl/technika-w-szczegolach/sondy-lambda/podstawowa-wiedza-o-spalinach/

powiedziano mi że Genuine 10w40 jest zalecany do tego silnika

A ja znalazłęm że 5W30 w klimacie umiarkowanym i 5W40 w klimacie ciepłym

Poczytaj:http://dixi-car.pl/pytanie-astra-iii-przeglad-okresowy.htm

Edytowane przez adam1954

myslisz ze to zmieni zuzycie oleju ??

zreszta temat walkowany na forum

te silniki lubia olej

zmiana niewiele pomoze

jeden silnik wcina taki olej jak masz

inny wcina np motula a Gma nie

tutaj metoda prob i bledow sie dochodzi

jaki lepiej lac do danego silnika

• 4 tygodnie później...

Ok, tak właśnie myślałem więc będę próbował z tymi olejami, już wożę litr w bagażniku na stałe ;)

Mam inny problem, gdy wyjechałem na miasto, po przejechaniu około jednego kilometra obroty silnika na luzie zaczęły falować od 5 do 12 tys obrotów, aż silnik zgasł. Odpaliłem i dojechałem do mieszkania (kilometr) z takim samym problemem. Nie miałem czasu spojrzeć, więc następnego dnia auto odpaliłem i silnik chodził normalnie.

Sprawdziłem metodą pedał hamulec błędy i doszedł mi trzeci komunikat:

ecn 140 502 - czy to błąd? Nie mogę znaleść informacji na temat tego błędu w Internecie. Po tym pokazuje ECN 000 000.

Racja, chodziło mi że od 0,5 do 1,2 tys obrotów i gaśnie.

Teraz nim jeździłem i niby wszystko jest ok, ale gdy jadę i wrzucę na luz to wskazówka obrotów leciutko faluje góra/dół.

Poszukałem w Internecie, że ecn 1405 to błąd EGR. Patrzę, a nowy EGR kosztuje prawie 600zł...

Możecie mi polecić dobrego mechanika od astr w Krakowie?