Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę na forum po raz pierwszy, w nietypowej sprawie. Liczę, że znajdzie się tutaj jakiś bystrzak, który mnie oświeci.

Problem jest z prawym tylnym światłem pozycyjnym. Wyświetla się komunikat o awarii, lampa nie świeci. Wymieniłem żaróweczkę - stara była przepalona (swoją drogą na tym świetle są chyba jakieś przeciążenia - to 3 wymiana żarówki w ciągu 4 lat użytkowania). Ale nowa jest ok. A więc problem (zapewne) w bezpieczniku.

Sięgam do firmowej instrukcji samochodu. Wymienione są w niej 3 skrzynki bezpieczników - pod maską, pod schowkiem obok kierownicy - i w lewej tylnej części bagażnika, za zasłonką. I tu zaczynają się schody - po tej trzeciej skrzynce, we wskazanym miejscu, ani widu ani słychu. Nie znalazłem miejsca, gdzie jeszcze mogłaby być. Ale nawet gdybym znalazł - instrukcja nie opisuje żadnego z bezpieczników jako odpowiadającego za tą właśnie żarówkę. I sam już nie wiem, co robić.

Jeśli ktokolwiek zna miejsce pobytu tej skrzynki, proszę o zostawienie informacji w tym temacie :)

ps. pozostałe bezpieczniki sprawdziłem - są ok.

https://forum.opel24.com/topic/75663-meriva-b-zaginiony-bezpiecznik-od-%C5%9Bwiate%C5%82-pozycyjnych/

Kup żarówkę lepszej firmy.Nie ma bezpiecznika bo jak sam zauważyłeś wszystkim steruje komputer.

Mam w tej chwili 6 nieprzepalonych żarówek: 1 firmy toshiba i 5 marki (?) mtech. Niezależnie od renomy producenta efekt (a w zasadzie - brak efektu) ten sam. No i wciąż zastanawia mnie rozbieżność pomiędzy informacjami z firmowej instrukcji obsługi (trzy skrzynki bezpieczników) a stanem rzeczywistym.

Jakie rozbieżności?Przecież są różne wersje silnikowe.Sprawdź od czego są bezpieczniki w tej trzeciej i porównaj do swojej wersji.