Skocz do zawartości

Dławi na zimnym - 1.2 twinport

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie co on uważa za lepsze.?

Co ma pompa wody do spalania paliwa w silniku.Jeżeli jest lekko uszkodzona UPG może być że na zimnym będzie chodził kulawo a po rozgrzaniu się unormuje.

Ale to trzeba zmierzyć kompresję.

https://forum.opel24.com/topic/75680-d%C5%82awi-na-zimnym-12-twinport/page/2/#findComment-629718

Witam,

podzielam zdanie kolegi adam1954

Pompa nie ma nic do spalania paliwa w silniku. Chyba, że leje

Osobiście za przyczynę dławienia na zimnym obstawiałbym uszkodzoną lambde (grzałkę), przekłamujący przepływomierz, nagar w przepustnicy, filtr paliwa, niesprawny kat itp.

To wszystko trzeba posprawdzać, ciężko jest stwierdzić gdy przyczyn może być wiele. Szukanie przyczyny dławienia zaczął bym od spr czy auto nie ma błędów (jeśli nie masz dostępu do kompa to spróbuj metody "gaz-hamulec").

Odnośnie pompy, pompę możesz wymienić np. gdy:

• miesza Ci się płyn chłodniczy z olejem z winy uszkodzenia pompy
  • hałasujące łożysko wirnika pompy świadczące o zbliżającym się jego końcu

Przy okazji sprecyzuję moją wcześniejszą wiadomość dotyczącą pompy wody.

Ja u siebie wymieniałem w Z12XE. Podejrzewam, że w Z12XEP są te same. Mając na myśli 2 rodzaje chodziło mi o SHW/AIRTEX (czujnik i jeden przewód wodny mocowane bezpośrednio w pompie) oraz PIERBURG (z czujnikiem i króćcem mocowanymi do dodatkowej "blaszki"). Nieco różnią się one budową oraz ceną.

U mnie wg epc miałem zamontowaną typu PIERBURG,a w rzeczywistości była SHW/AIRTEX. I to była jeszcze oryginala GM. Wymieniłem bo padało łożysko. Więc jeśli już wymieniasz to lepiej porównać starą niż bezgraniczne ufać epc.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że Hepu ma metalowe łopatki wirnika (foto w załaczniku).

post-46184-0-64159500-1459110154_thumb.jpg

Edytowane przez Mashto

https://forum.opel24.com/topic/75680-d%C5%82awi-na-zimnym-12-twinport/page/2/#findComment-629726