Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam niezłą zagwozdkę, opiszę dokładnie jak mogę z czym mam problem. Zaznaczę iż używałem szukajki ale niestety nic nie znalazłem.

Dzisiaj kolega z pracy poprosił abym mu zajrzał do jego auta, pacjent to Zafira B 2007r, 1.9 DTH.

Problem polegał na tym iż przestał działać centralny zamek a mianowicie oba kluczyki nie otwierają i nie zamykają drzwi, ale tylna klapa jest zamknięta, nie działa także z tego co zauważyłem ryglowanie drzwi przyciskiem od wewnątrz, przestała działać także przednia zapalniczka,wymieniliśmy także baterię w pilocie ponieważ komputer pokładowy pokazał komunikat o wyczerpanej baterii.

Postanowiłem wszystko sprawdzić i tak:

Auto pod komputer do op-coma i wyszły 2 błędy B3130, B3135

Wiem że zaraz ktoś napisze że to przewody w przelotkach między drzwiami.

Wszystko co sprawdziłem:

-bezpieczniki w komorze bagażnika sprawdziłem wszystkie, wraz z przekaźnikami po kolei i był spalony bezpiecznik od zapalniczki-przypuszczam że od zwarcia, wymieniłem i wszystko gra.

-bezpieczniki i przekaźniki w komorze silnika wszystkie sprawne.

-wszystkie przelotki w czterech drzwiach i żadne przewody nie są uszkodzone ani naderwane wszystkie w 100% stan idealny. wyczyszczone pryśnięte dodatkowo kontaktem.

-po wymianie baterii w pilocie robiłem synchronizację-niestety pilot wogule nie podejmuje synchronizacji i nie działa centralny nawet z zamka, zero reakcji.

Myślałem że to kluczyk się zepsuł zapasowy także nie otwiera i nie zamyka drzwi z centralnego nawet po przekręceniu kluczykiem w zamku kierowcy zero reakcji.

-odpiąłem nawet klemy tak dla sprawdzenia i św.spokoju i nic to nie dało.

Moje podejrzenie po sprawdzeniu tego wszystkiego dzisiaj padło na nieszczęsny sterownik centralnego zamka, przypuszczam że przepalona jest jedna ze ścieżek, na układzie scalonym.

Niestety rozebrałem prawy i lewy próg obok nóg pasażera i kierowcy, oraz prawy słupek od pasażera i niestety nie ma tam tego sterownika.

I tu jest właśnie cały problem gdzie znajdę ten sterownik- centralkę, gdzie oni w tej fabryce mogli jeszcze go zakamuflować?

Po prostu już nie mam pojęcia gdzie dlatego pytam, może ktoś z kolegów pomoże mi go znaleźć, abym mógł sprawdzić czy moje przypuszczenia są słuszne, zaznaczę że jeżeli to będzie przyczyną awarii to jestem w stanie to naprawić w pracy.

Za wszystkie informacje oraz zainteresowanie moim problemem serdecznie dziękuję.

https://forum.opel24.com/topic/75808-gdzie-znajd%C4%99-sterownik-centralnego-zamka-zafira-b-2007r/

Dzięki Gawlak za podpowiedz tam jeszcze nie sprawdzałem i nie sprawdziłem lewego słupka kierowcy, no na ciebie zawsze można liczyć kurcze, jak kolega przyprowadzi jeszcze raz auto to sprawdzę te 2 miejsca i dam znać co i jak dalej z tym centralnym.

Witam

W dniu dzisiejszym znów zabraliśmy się do poszukiwania tego nieszczęsnego sterownika centralnego zamka niestety nie znaleźliśmy go nawet po rozebraniu drzwi kierowcy, gdzie sugerował Gawlak. Już nie wiem gdzie go szukać, a może niema go wogule i wszystkim steruje tylny zespół elektroniczny?

Przeszukaliśmy już: obydwie strony koło nóg pasażera jak i kierowcy, słupki między drzwiami, przednie lewe drzwi kierowcy, i nie ma. Odblokowałem dzisiaj klapkę wlewu paliwa,żeby kolega mógł swobodnie sobie tankować auto, co nie jest wcale trudne i nie trzeba rozbierać całego prawego boku jak czytałem na innych forach.

Kurde balans już mnie krew zalewa, no bo nie wierzę że nie ma tego sterownika, może ktoś z kolegów ma jeszcze jakieś sugestie.

Jadę w sobotę do tego znajomego i coś mi się zdaje że będziemy musieli przejść się po całej wiązce zaczynając od wlewu paliwa i po kolei rozbierać, aż się znajdzie na końcu ta centralka.

Kurna Gawlak nie wiem bo myślałem że centralka do tego będzie inna w kształcie puszki jak w vectra b, no i zapomniałem dodać że jak byliśmy w garażu to jeden gość zadzwonił do znajomka który nam powiedział że właśnie może ona się znajdować w przedziale silnika.

Czy w takim układzie jeżeli było by to właśnie ustrojstwo to oznaczało by to wymianę całej tej skrzynki ?.

Wiem że z tyłu jest po prawej stronie w bagażniku moduł komfortu ten większy, tam właśnie uzupełniałem ten spalony bezpiecznik z zapalniczki przód oraz brakujące bezpieczniki. Znajdują się tam także bezpieczniki od centralnego zamka.

Jak dostać się ewentualnie do tej centralki? Czy ona nie jest montowana podobnie jak multitimer do vectry b od spodu?

Kurde pomyliłem się ten moduł komfortu jest po lewej stronie w bagażniku.

Kurna Gawlak nie wiem bo myślałem że centralka do tego będzie inna w kształcie puszki jak w vectra b, no i zapomniałem dodać że jak byliśmy w garażu to jeden gość zadzwonił do znajomka który nam powiedział że właśnie może ona się znajdować w przedziale silnika.

Czy w takim układzie jeżeli było by to właśnie ustrojstwo to oznaczało by to wymianę całej tej skrzynki ?.

Wiem że z tyłu jest po prawej stronie w bagażniku moduł komfortu ten większy, tam właśnie uzupełniałem ten spalony bezpiecznik z zapalniczki przód oraz brakujące bezpieczniki. Znajdują się tam także bezpieczniki od centralnego zamka.

Jak dostać się ewentualnie do tej centralki? Czy ona nie jest montowana podobnie jak multitimer do vectry b od spodu?

Kurde pomyliłem się ten moduł komfortu jest po lewej stronie w bagażniku.

Nie ma osobnego modułu centralnego.Skrzynka bezpiecznikowa tzw REC steruje centralnym i wieloma inny funkcjami i jest w bagażniku po lewej stronie.Spróbuj podmiany na sprawny.Jak nie dasz rady odezwij się.

Moduł trzeba logować do auta!