Skocz do zawartości

Nierówna praca silnika, wzrost obrotów po przełączeniu na Pb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Endriu1987

Witam Panowie, już tak trochę mam, ale postanowiłem w końcu poprosić o radę.

Sytuacja wygląda tak:

Co jakiś czas dzieją mi się rzeczy jak na filmie, tj. silnik dostaje spadku obrotów i drży.

Dziś postanowiłem nagrać problem i opisać jak najlepiej, otóż:

Podczas jazdy na LPG w pewnym momencie obroty spadają niżej niż powinny i silnik najprawdopodobniej właśnie dlatego drży.

Gdy przełączę na Pb, to obroty na krótką chwilą rosną do przedstawionych na filmie po czym spadają na właściwą wartość.

Sytuacja co jakiś czas się powtarza i wykonuję ten sam schemat, czyli przerzucenie z LPG na Pb, a następnie znów na LPG i w drogę.

Dodam, że czasami w momencie odpalania silnik odpala od strzału, zaś czasami musi rozrusznik wykonać kilka obrotów i dopiero się rozkręca i cyka (najczęściej dodaję gazu gdy słyszę że się prawie wkręcił, a gdy się wkręci od razu to tego nie robię i ładnie sobie parkocze, zależy kiedy mu się zachce).

Odpalanie mam ustawione domyślnie na Pb i po przekroczeniu 3 tysięcy obrotów przeskakuje na LPG.

Oto filmik przedstawiający mój problem i nie ukrywam, że liczę na dyskusję w tym temacie i pomoc w rozwiązaniu problemu ;)

Gość Endriu1987

Informacji odnośnie serwisu LPG nie posiadam, osobiście nie miałem z nim styczności od momentu zakupienia tego auta.

Układa zapłonowy? jedynie mogę napisać, że mam dość nową sondę (tę część akurat wymieniałem po zakupie auta) ;)

Gość Gawlak

czyli nic nie robione

a uklad zaplonowy to nie sonda

szybka rada

serwis auta i LPG sie klania

swiece

kable

filtry powietrza paliwa

o oleju nie wspomne bo to tez sie wymienia

i kumaty spec od LPG

ktory sie przypatrzy instalacji i ja wyreguluje

Czyli zrób jak pisze wujo Gawlwk - dobrze Ci radzi.