Skocz do zawartości

Które czujniki odpowiadają za uruchamianie wentylatora 1,8 xerc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość flower37

Witam. Mam bardzo dziwny przypadek. W mojej asterce 1,8 xer 140km przestał uruchamiać się wentylator. Sprawa jest o tyle dziwna ze komputer nie wykazuje błędu. Po uruchomienie klimy wentylator się uruchamia. Po wyjęciu czujnika pod chłodnicą i zmostkowaniu jak dojdzie temp do 99 to sie załaczna. Nowy czujnik 2 razy zalonczył potem nie Kolejny podmieniony juz nie załancza. Są jeszcze 2 czujniki na obudowie termostatu ten z tyłu podmieniłem i nic nie pomogło. jest jeszcze jeden z przodu termostatu. Czy ktos wie czy ten czujnik moze odpowiada za zalaczanie wentylatora. Czy czujniki termostatu odpowiadają za załączenie wentylatora w tym silniku 1,8 xer. Co jeszcze moze byc przyczyną ze wentylator sie nie włancza.

https://forum.opel24.com/topic/77179-kt%C3%B3re-czujniki-odpowiadaj%C4%85-za-uruchamianie-wentylatora-18-xerc/

Gość flower37

To w końcu "włancza" czy "włącza"?

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

A jaki ma to wpływ na rozwiązanie tematu???

Bo to moze być problem nie czujnika tylko wtyczki od niego.Psiknij sprayem do styków ,pomierz wtyczkę czy w tej temp.załączenia dostaje prąd.

Samo to że po wymianie nie różnic powinno cię naprowadzić na kable i wtyczkę.Jeżeli to nie pomoże to szukaj dalej

Edytowane przez adam1954

Panowie!!!!!!! To jest XER.Wentylator bez klimy startuje dopiero przy 107-110 stopni.Temat założony bez sensu bo kolega instrukcji nie doczytał.

BENY ja zakładałem że kolega czekał do tej temperatury ponieważ kolega pisał że wentylator przestał się załączać.Czyli do tej pory pracował.?

Gość flower37

Panowie!!!!!!! To jest XER.Wentylator bez klimy startuje dopiero przy 107-110 stopni.Temat założony bez sensu bo kolega instrukcji nie doczytał.

Kolego wentylator sie załancza przy 99 stopniach a nie 107-110.

BENY ja zakładałem że kolega czekał do tej temperatury ponieważ kolega pisał że wentylator przestał się załączać.Czyli do tej pory pracował.?

Wentylator powinien zatrybić przy 99 stopniach z tego co mi wiadomo i tak wcześniej było.

Oglądnij sobie filmik

I wytłumacz jak może włączyć wiatrak przy 99 jeżeli termostat mu się otwiera przy 105 stC

Gość flower37

Oglądnij sobie filmik

I wytłumacz jak może włączyć wiatrak przy 99 jeżeli termostat mu się otwiera przy 105 stC

To dlaczego jak zrobimy zworkę w miejscu termowłoncznika na dole chłodnicy to uruchamia wentylator przy 99 stopniach?

Może przez to że mostkujesz układ i wtedy się komputer ogłupia.U ciebie załączaniem wentylatora o ile sie nie mylę steruje sterownik silnika .?