Skocz do zawartości

Dławienie Silnika Astra 2 1.6 8v, po czyszczeniu EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja czytałem że Eye pracuje na małych i średnich a na wielkich jest zamknięty. Przyjmijmy ze się mylę i masz rację, to jak zacięty EGR na otwarciu może powodować gasniecie auta. Czy to możliwe, czy tylko puste słowa mechanika bo nie znalazł innej przyczyny??

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

EGR pracuje na małym i średnim obciążeniu.Na wolnych i pełnym jest zamknięty.

To co się stanie gdy przechodząc ze średniego na wolne zostaje otwarty i cały czas dopuszcza spaliny.?

Niestety myślę że musisz podpiąć do komputera i przeglądnąć parametry

Edytowane przez adam1954

No niby to logiczne co piszesz ;) czyli w sumie to się wiąże w całość. EGR się zacina, cały czas wpuszcza spaliny, nie ma jak się paliwo spalić bez tlenu i gaśnie. Chyba że dodaje gazu to nie gaśnie, i gdy trzymam na rozruszniku. Chyba że jest jakaś inna teoria, ale nic mi do głowy nie przychodzi ;)

Dla tego piszę o odczytaniu parametrów w blokach.Tak to wymienisz pół silnika.Musisz sprawdzić który czujnik ci szwankuje.

Tylko problem w tym że to dzieje się raz na jakiś czas. Nie wyczaje żeby się na dany dzień z mechanikiem umówić. Dlatego na początku spróbuję się złapać tego za co mechanik wziął pieniądze, potem dalej. Chce właśnie po to zaślepić aby bez pewności nie wymieniać go albo coś l

A gdzie byłby zawór w z16se?? W miarę łatwy dostęp??

W ssobotę będę w domu to wszystko się okaże. Może błędu nie wejdzie w tryb awaryjny na czas sprawdzenia. Najgorsze jest to że nie gaśnie systematycznie, raz po przejechaniu ok 400km. Nic. Może coś z tego będzie, a jak nie to muszę szukać mechanika z tak jak wspomniane wyżej TIFEM

Z Tisem. chyba