Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Posłuchałem kolegi VALDIEGO i zrobiłem na fotosiku i jak się udało to jest link :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/326d634e992483ae.html

Posłuchałem kolegi VALDIEGO i zrobiłem na fotosiku i jak się udało to jest link :

http://www.fotosik.pl/pok...4e992483ae.html

W ogóle nie mogę otworzyć tego linka :cry: Czy wy macie podobnie :D:cry: Ciągle mi resetuje połączenie :D

W sumie to nie wiem co daje to dodatkowe druciarstwo jesli wlacznik na desce jest sprawny.

Gość Anonymous

Jak kolego nie rozumiesz o co chodzi w tym wszystkim to przeczytaj sobie co napisał wcześniej arek 176 on wie dokładnie o co w tym wszystkim chodzi.

Chwila,a w oryginale jak jest? Silniczek chodzi caly czas w pewna strone zaleznie jak chcemy miec czy to obieg zew czy wewn. tak?? Ta przerobka powoduje ze silnik sie kreci do momentu otwarcia sie klapki badz zamkniecia na maxa i wtedy sie zatrzymuje tak?

Gość Anonymous

Powtarzam się jeszcze raz jak na początku tematu :

Panowie problem polega na tym,że fachowcy z Opla żle zaprojektowali cały układ sterowania tym nawiewem dlatego ,że jeśli ktoś widział schemat tego układu jak jest rozwiązany i zna się trochę na zmianie biegunowości to stwierdzi,że. Jest to zwykła niedoruba dlatego ,że przełacznik który odpowiada za przełączanie nawiewu zewnętrznego i wewnętrznego zmienia biegunowość zasilania silnika sterującego tzw. kapsułą i z chwilą dotarcia do skrajnego położenia jest zatrzymywany tylko przez opór wynikły z tego iż dalej nie nie posunie bo został jakby zatrzymany. Wzrasta wtedy prąd zasilania tego silniczka kilkakrotnie i jest on samoistnie z czasem wykańczany doprowadzając go do samoistnego zużycia

zasada działania tego schematu polega na tym, że na krótki czas przełaczamy przełącznik widoczny na schemaciku w skrajne położenie w zależności od obiegu jaki ma być a po dotarciu do skrajnego położenia silnika przełączamy przełącznik w środkowe neurtalne położenie. Jest to trójpołożeniowy przełącznik. W zasadzie sterowanie tym silnikiem jest dość proste ale nie zawodne gdyż po wykonaniu przełączenia nawiewu i przejściu w położenie neutralne silnkik nie dostaje wogóle napięcia i samoistnie się nie wykańcza po pewnym czasie. Nadmienię,że z zamontowanego przełącznika na desce w tm wypadku się wogóle nie kożysta. Jest najprościejsze rozwiązanie jakie można tu zastosować oczywiście można by było to przerobić w oparciu o ukłd elekrtoniczny ale wymagałoby to troszkę więcej nakładów finansowych oraz trochę pojęcia o elekrtonice.