Skocz do zawartości

Licznik Astra G - gdzie jest kość pamięci licznika przebiegu?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość djhorn

Witajcie, takie pytanie głupie - w którym miejscu jest kość pamięci licznika przebiegu całkowitego autka Astra G 2.0 DTL ? Pojawiły mi się kreseczki niedawno na liczniku przebiegu (dzienny działa bez zarzutu), podłączyłem pod komputer i wywala komunikat, że jest błąd ECU - potrzebna wymiana i zaprogramowanie.... A nawet nie wiem w którym miejscu jest ta kość i czy dam radę sam wymienić...

Dziękuję z góry za odpowiedź :)

https://forum.opel24.com/topic/80154-licznik-astra-g-gdzie-jest-ko%C5%9B%C4%87-pami%C4%99ci-licznika-przebiegu/

Gość Cris91

Z tego co wiem to ECU nie posiada zapisu przebiegu, przebieg zapamiętywany jest przez licznik :) A program w komputerze co pokazuje ci w rubryce przebieg? Też nic?

Gość djhorn

właśnie nic nie pokazuje... raz przez chwile było tak, że pokazał... 16000 km, ale od tego czasu nic zupełnie. Kreseczki i tyle.

Ten objaw z elektrody kojarzy mi sie z inspekcją.

Może tu też zadziała.

Dzięki za odpowiedzi - próbowałem od razu odłączenie akumulatora - nic. Robiłem inspekcję z 5 razy - to za 1. razem włączyło mi się 16000km przebiegu i po chwili zgasło i znów kreseczki się pojawiły. Po tym, jak robiłem kolejną inspekcję, to nadal nic - od razu kreseczki i zostawały...

Dzięki za odpowiedzi - próbowałem od razu odłączenie akumulatora - nic. Robiłem inspekcję z 5 razy - to za 1. razem włączyło mi się 16000km przebiegu i po chwili zgasło i znów kreseczki się pojawiły. Po tym, jak robiłem kolejną inspekcję, to nadal nic - od razu kreseczki i zostawały...

To szukaj licznika, bo coś czuje że taniej kupić używkę niż naprawiać ten.

• 3 tygodnie później...

Ok dziękuję za odpowiedzi - pytanie, czy na pewno po wymianie licznika "doprogramuje" przebieg auta już normalnie? i czy licznik może być z 1.7 na przykład (ja mam 2.0 dtl) :) dzięki z góry za odpowiedzi :)

Montowano liczniki trw lub vdo. Silnik nie ma znaczenia. Zmartwię cię bo z zaprogramowaniem przebiegu może być ciężko, chyba że znasz jakiegoś magika z kompem, który grzebie w przebiegu :) Ktoś mi kiedyś opowiadał, że można zrobić to op-com'em, ale nie wiem na ile to prawdziwa informacja :P