Skocz do zawartości

Ciągła praca wentylatora chłodnicy. 2.2 benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani gdy trwoga to do Boga...

Ostatnio zauważyłem, że po zgaszeniu silnika pracują obydwa wentylatory. Schłodziły płyn chłodniczy i się wyłączyły. No niby normalne, ale... Dzieję się tak za każdym razem, nawet gdy silnik jest zupełnie zimny i przekręcę kluczyk w stacyjce to wentylatory uruchamiają się i pracują przez chwilę(minutę czy dwie). Zauważyłem jeszcze,że wentylatory pracują przez cały czas podczas jazdy... Zbadałem że wentylatory wyłączają się gdy wyciągnę na sekundę ten duży bezpiecznik nr 6 ze skrzynki pod maską.

Miał ktoś takie schorzenie? Od czego zacząć. Przekaźniki ? czujniki temperatury?

Ratunku? :D

https://forum.opel24.com/topic/81741-ci%C4%85g%C5%82a-praca-wentylatora-ch%C5%82odnicy-22-benzyna/

Sprawdź czujnik temperatury 2 pinowy do ECU tu masz gdzie szukać - http://forum.opel24.com/topic/52237-ssanie-sintra/?do=findComment&comment=438485

Rafale, a wiesz może jaki opór powinien taki czujnik posiadać w spoczynku? Jak możesz to sprawdź omomierzem.

Dziś odłączyłem ten kabel od czujnika i wentylatory dalej pracowały.

P.S. Poprawię się ten bezpiecznik który po chwilowym rozłączeniu powoduje wyłączenie wentylatorów to nr 7, 60 amper czyli główny.

Bo widzisz z wentylatorami chłodnicy jak i z czujnikami płynu jest trochę roboty.

I jest kilka czynników najlepiej prześledź cały ten temat który ci podałem wcześniej, jeżeli czujnik do ECU - 2 pinowy jest wadliwy to wentyle będą się załączały się po włączeniu zapłonu.

Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia czujnika.

Jak nie masz czujników w chłodnicy to steruje tym czujnik ECU.

Jego odpięcie zwykle powoduje załączenie wentylatorów, to takie profilaktyczne zabezpieczenie silnika na wypadek awarii czujnika.

Jeśli silnik odpala normalnie i obroty masz na początku około 1100 a po kilku minutach schodzą na 850 to czujnik jest sprawny.

• 1 miesiąc temu...

No właśnie jest tak że po odpaleniu są wysokie obroty, a po chwili spadają czyli jest normalnie. Chwilowo odłączyłem wentyle z wtyczek...

• 3 tygodnie później...

Witam, miałem ten sam problem i okazało się, że wentylatorami w sinterce steruje ECU i w moim przypadku elektronik wymieniał jakiś układ scalony bezpośrednio w sterowniku(ECU) ponoć ciężki do zdobycia. Trochę to trwało ale teraz jest OK. (Koszt około 150zł całość) :)

Biały - chociaż Pb i ON mają podobne schematy i wiele wspólnych elementów myślę że sterowanie wentyli może być trochę inne.

Samo to że są 2 rodzaje sterowań - ja mam elektro-włączniki w chłodnicy, koledzy mają tylko sterowanie z ECU.

Skrzynki elektryczne, wiązki są w zasadzie takie same, są tylko różnice spowodowane rodzajami silnika (a to z powodu innych czujników i ich rozmieszczenia).

• 5 tygodni później...