Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój post może wydać się nieco bez sensu, ale jestem młodym kierowcą (od ponad roku) i wobec tego mam pytanie. Na święta wyjeżdzamy z rodziną (razem 5 osóB) do rodziny (około 360km drogi). Nigdy jeszcze nie jechałem w taką trasę mając 5 osób na pokładzie (2-3 razy na mieście jedynie), a do tego z jakimś tam bagażem. Wykalkulowałem sobie że jak się wszyscy załadują to może być na granicy maksymalnej masy pojadu. Chciałem zapytać jak to jest z tą maksymalną masą całkowitą. Czy można się spokojnie załadować ze wszystkim i jechać bez żadnych obaw? Dla wielu odpowiedź może być od dawna znana, dla mnie jest to pierwszy raz i chciałbym się dowiedzieć. Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam :)

Jaki masz silnik?

Ogólnie ładujesz i jedziesz, tyle że musisz sie liczyc ze wyprzedzać gorzej , i trzeba troche wolniej jechac i tyle.

Najważniejsze by auto było sprawne.

Nie jesteś pewien auta to podjedź na SKP i za 30 zł zrobią ci ścieżkę.

Wtedy będziesz wiedział czy masz zawieszenie pewne i hamulce.

A ogólnie to szerokiej drogi i nie martw się na zapas.

Mam 1.2 75KM 55kW. Nie martwię się o hamulce i tym podobne bo wszystko jest sprawne, chodzi mi o aspekt masy całkowitej auta bo ona chyba nie bierze się znikąd i czy jej delikatne przekroczenie raz na jakiś czas nie ma negatywnego wpływu na stan auta?

Edytowane przez Madridista98

Masa maksymalna jest liczona z pewnym marginesem

Obawiałbym się doładować auta do ,,pełna,, w którym rdza zaczyna już dobrze działać

Ale jeżeli masz zdrowe to ładuj i jedź.

Nie przejmuj się aż tak na zapas.

Z rdzą nie ma problemu, jedynie na 1cm2 progu jest :P Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie :)

Dojedziesz. U mnie przy takim załadunku prawdopodobnie rozjechała się tylna belka bo koła tylne nie trzymają już pionu przy pustym aucie.

Ale to chyba nie po jednej takiej jeździe?