Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Od pewnego czasu przymierzam się, do budowy koparki i wejścia w temat kopania kryptowalut. Do tej pory przymierzałem się już wcześniej, ale zawsze coś odwlekało ten zamiar. Na początku roku z firmy mamy trochę wolnego czasu i w tym czasie powróciłem do pomysłu by ten czas zagospodarować zbudowaniem własnej koparki.

Temat kryptowalut nie jest mi znany z punktu widzenia empirycznego - to znaczy, poza przeglądaniem forum i czytaniem interesujących mnie wątków żadnego doświadczenia z kryptowalutami nie posiadam. Nie traktuje tego ściśle jako konieczność zarobienia czegokolwiek - głównie zależy mi na zapoznaniu się z tematem, zdobyciem podstawowej wiedzy i jakiegoś doświadczenia. A jak coś się zacznie zwracać - to super.

Koparka ma być koparką GPU zbudowaną na nowych podzespołach, na stelażu z możliwością rozbudowy o kolejne karty. Budżet startowy to około 2000 - 4000 zł.

Procesor: Intel Celeron G3260 BOX - ok. 340 zł

Płyta główna: Asrock h81 pro btc - ok. 450 zł

Pamięc operacyjna: GoodRam 4GB DDR3 1600MHz DIMM CL11 x2 - ok. 310 zł (za 2 sztuki)

Zasilacz: LC Power LC8850III Arkangel, 140mm, 850W - ok. 600 zł

Dysk twardy: SSD GOODRAM CX200 120 GB - 260 zł

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1060 GAMING 6GB - 1500 zł

Stelaż na 6 kart: około 200 zł

Monitor tu bym coś używanego kupił. Docelowo około 4-6 karty. Może macie jakieś własne sprawdzone podzespoły, szczególnie mile widziane sugestie do GPU i zasilacza.

Z góry dziękuje za poświęcony czas i Wasze odpowiedzi w temacie.

Wejdz na purepc.pl i zobacz zestawy rekomendowane w danych przedzialach cenowych. Tam co miesiac jest aktualizacja z info co polecaja.

Podrzuciłbyś linkiem, gdyż znalazłem tylko temat na forum.

Czasem lepiej kopać przy użyciu karty graficznej. Nie wiem też czy dysk nie jest za mały.

Jakie waluty chcesz kopać?

Sent with handy.

• Upvote 1

Podrzuciłbyś linkiem, gdyż znalazłem tylko temat na forum.

https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2018

Dzięki,

Chciałbym skupić się na kopaniu ethereum na kartach graficznych. Póki co chciałbym spróbować na 2 kartach, jeśli się wdrożę w temat rozwinąć do 6

Polskie forum bitcoin - tam też możesz zaglądnąć... też nie mam czasu a od pół roku interesuje się tym tematem...

Sent with handy.

Polskie forum bitcoin - tam też możesz zaglądnąć... też nie mam czasu a od pół roku interesuje się tym tematem...

Sent with handy.

Tu jestem

Wydaje mi się, że link dotyczy typowych zestawów komputerowych, troszkę odbiega od tematu koparki kryptowalut, ale jeszcze raz w wolnej chwili zerknę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności