Skocz do zawartości

Dziwny odgłos na wysokim biegu i niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam szanownych Grupowiczów

Proszę o pomoc w rozpoznaniu usterki. Silnik X14NZ bez wspomagania. 140tyś przebiegu.

Obawy są następujące:

W momencie gdy na liczniku mam np. 50km/h, włączony 5 bieg i dam gaz do dechy to słyszę dziwne szemranie (tarcie, pyrkanie - ciężko to określić), autko wtedy mulasto przyśpiesza, ale to 60KM i zawsze mulasto przyśpieszało :D chodzi o ten dźwięk, nigdy go nie było a od wczoraj go słuszę, podobnie jest np. na 3 biegu gdy przy gazuję z 20km/h.

Oczywiście to nie jest moja normalna jazda (proszę mnie nie karcić), tylko testuję.

Dzwięk dobiega raczej z prawej strony.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to sprzęgło, ale biegi wchodzą ok, auto na mocy raczej nie straciło. Przy startowaniu nie szarpie no i poza tym jest z lewej strony. Dodam że nawedt startowałem z 3 biegu i spoko. Czy to może być jednak sprzęgło, jak to jeszcze sprawdzić :wesoly:

Kilka dni temu dolałem jakieś dwie setki oleju do silnika, auto kupiłem od znajomego (przed 2 miesiącami) który wymieniał olej ok 4000km temu, więc nie wymieniałem tylko przedwczoraj dolałem takiego jak on twierdził że był wlany. Czy może on wlał inny a ja inny i taki będzie objaw??

Pierwszy raz usłyszałem to po dwu dniowym postoju w garażu, jak pod górkę wjżdzałem na 5 biegu i spadały obroty.

Bardzo proszę o pomoc co to może być, może np. wtryskiwacz słychać jak się męczy, czy w ogóle jest się czym przejmować??

P.S.

Dużo informacji może bez użytecznych napisałem, ale chciałem jak najwiarygodniej oddać stan i sytuację.

https://forum.opel24.com/topic/8267-dziwny-odg%C5%82os-na-wysokim-biegu-i-niskich-obrotach/

Sprzęgło nie, bo jest z lewej strony.

A poza tym przy takich prędkościach jak piszesz silnik się meczy i mogą byc słyszalne zawory, popychacze.

Nie ma co się dziwić, bo obroty sa małe, a paliwa dostaje, jakby sie krecił ze 4000 obrotów.

Po prostu tak nie testuj słabego silnika.

https://forum.opel24.com/topic/8267-dziwny-odg%C5%82os-na-wysokim-biegu-i-niskich-obrotach/#findComment-286329

Gość Anonymous

Wszystko rozumiem,

tylko chodzi o to że bez żadnego testowania jadąc spokojnie na prostej na jakimś biegu powiedzmy "torchę" za wcześnie wrzucę wyższy np. 60m/h - 65km/h i wrzucam 5 bieg. do tej pory nic sie nie działo po prostu wolniej przyśpieszał, a od wczoraj słyszę dzwięk jakby sprzęgło ślizgało (tylko z innej strony no i chyba nie ślizga :wesoly: ) cięzko mi to wytłumaczyć. Chodzi o to że jak bym tak miał zawsze to bym na to uwagi nie zwrócił, ale nie miałem a mam, i dlatego pytam co się mogło stać.

https://forum.opel24.com/topic/8267-dziwny-odg%C5%82os-na-wysokim-biegu-i-niskich-obrotach/#findComment-286311

Gość barteklodz

łożyska dostają po dupie stąd takie zjawisko.

jeździj tak dalej to zakatujesz skrzynie i silnik .

przy 50 ta ja dieslem mam trójke , masz za niskie obroty to redukuj , to nie jest hemi v8

https://forum.opel24.com/topic/8267-dziwny-odg%C5%82os-na-wysokim-biegu-i-niskich-obrotach/#findComment-286304