Jay Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Pozwoliłem sobie zrobić mały tutorial jak można rozbudować wiązkę oraz złącze drzwi suwanych nie mając drzwi rozsuwanych elektrycznie nie wiem ile pinów ma złącze które ma elektryczne otwieranie Dokładamy dodatkowo 3 przewody które możemy wykorzystać jak chcemy; głośniki,podświetlenie schowków/klamek etc Potrzebne; -nasza wiązka oraz złącza -dodatkowa wycięta wiązka (dla samych pinów z kawałkiem kabla) oraz 2 złącza drzwiowe z demontażu (sintra/bliźniak) -małe szczypce/kombinerki -płaski śrubokręt i drugi malutki płaski do blaszek w pinach -wkrętarka i 2 wiertełka; 5mm i 3mm -4pak,chociaż ja nie zdążyłem nawet 1 osuszyć,a mam szybkie tempo Najpierw trzeba wymontować złącza z nadwozia,wystarczy delikatnie wyjąć spinki i mamy na wierzchu Mając złącze drzwiowe na wierzchu wyciągamy zawleczkę oznaczoną kolorem żółtym,następnie odginamy 6 łapek zaznaczonych niebieskimi strzałkami,czerwona strzałka wskazuję zawleczkę którą trzeba wyjąć żeby dołożyć blaszki stykowe,ale to później wyciągamy piny ze sprężynkami żeby móc nawiercić dodatkowe 3 otwory,wiertło 5mm gładzimy krawędzie otworów żeby piny lekko się poruszały,uzupełniamy do 8 szt z drugiego złącza,w obudowie styków wiercimy otwór 3mm ponieważ jeden jest zaślepiony oraz mając wyjętą zawleczkę (wcześniejsza czerwona strzałka ) przekładamy blaszki stykowe zaznaczone żółtymi strzałkami,również 8 szt oraz wkładamy zawleczkę składamy złącze i przekładamy piny z drugiej wiązki w kostce wiązki drzwi,jak i również kabinowej żeby wypiąć trzeba zdemontować białe zabezpieczenie oraz cienkim śrubokręcikiem podgiąć pina we wtyczce od strony złącza i wyciągnąć do tyłu razem z przewodem ,przełożyć do naszej wiązki i podłączyć do czego się chce we drzwiach tak wygląda gotowa wiązka ze złączem,na żółto zaznaczono dołożone styki w złączu nadwozia dokładamy tylko piny we wtyczce,jest tam 8 pól stykowych i wolne miejsca we wtyczce styki można przeczyścić lekko drobnym papierem oraz zabezpieczyć specjalnym przewodzącym lakierem do złącz elektrycznych lub innymi specyfikami Jeśli ktoś ma standardowy problem z nie łączącymi drzwiami suwanymi do przed założeniem złącza drzwiowego dociąć i podłożyć ok 3mm coś co wam w ręce wpadnie ja i Migel mamy dociętą gąbkę wygłuszającą   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/83827-rozbudowa-z%C5%82%C4%85cza-oraz-wi%C4%85zki-drzwi-suwanych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi