Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Miałam to samo..

Po podjechaniu do Aso okazało się, że to spadło ciśnienie paliwa i zawór ciśnienia paliwa do wymiany :( Dodam tylko, że to samo wymieniała rok temu w Asko w Tarnowskich Górach i zamiast oryginału za jaki zapłaciłam , zamontowali mi stary szmelc nie do mojego samochodu. Zawór oczywiście wymieniłam w Aso w Chorzowie a do Tarnowskich pojechałam po zwrot kasy i " miło" sobie pogadałam z kierownikiem serwisu :D

Także omijajcie Asko w Tarnowskich bo pozmieniali mi elektrykę pod ten swój magiczny zaworek i miałam popodpinane na krótko! :(

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

....sorki jak nie w tym wątku...

Czy jak nie wyświetla się samochód z kluczykiem....gaśnie przed odpaleniem silnika to świadczy o tym ,że nie ma żadnych błędów ?

Czy wyskakuje bład zwiazany z tym ,ze turbina już niedomaga ?

przeniosłem - następnym razem pomyśl zanim napiszesz tam, gdzie nie trzeba

nie jesteś świeżakiem, więc powinieneś to już dawno przyswoić

bad

• 2 miesiące temu...

Witam,

Mam podobny problem. W moim Oplu (corsa c, 1,3 cdti) zapala się kontrolka auta z kluczykiem. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale ta kontrolka zapala się tylko wtedy, gdy jest ciepło na zewnątrz tzn. gdy temperatura powietrza przekracza około 9 st. C. Zapaleniu się kontrolki nie towarzyszą inne objawy, samochód nie traci mocy itp. Ponadto wydaję mi się, że mój samochód (jak na tak mały silnik) sporo pali tj. ok. 5,8l/100km, chociaż nie wiem czy to ma coś wspólnego z tą kontrolką. Doradźcie mi proszę, co to może być, czy jest to sprawa poważna czy może mogę ją zignorować.

Ciężko zgadywać. Musisz podpiąć auto pod komputer i wszystko będzie jasne.

Spalanie zależy od stylu jazdy, typu tras itd. Ja mam zasięg minimum 800km na zbiorniku latem (zatankowane do pełna i licząc do zapalenia rezerwy).

Liczyłam, że uniknę kolejnych kosztów związanych z autem, ale chyba rzeczywiście będę musiała jechać na komputer. Jeżdżę ekonomicznie, jak typowa kobieta.

i taka jazda powoduje ze egr stoi w miejscu raczej sie zapiekl albo swieca zarowa padla

Ktoś wcześniej podpowiedział mi, aby przycisnąć to auto dość mocno (tak powyżej 120km/h) bo może to pomóc. Spróbowałam, ale niestety bez skutku.

Ktoś wcześniej podpowiedział mi, aby przycisnąć to auto dość mocno (tak powyżej 120km/h) bo może to pomóc. Spróbowałam, ale niestety bez skutku.

Tak się robi jak wszystko jest okej, żeby nie było właśnie później problemów. Podstawa to komputer. Jeżeli nie traci mocy, a kontrolka się świeci cały czas nie gaśnie (auto z kluczykiem) to mogą być np. świece żarowe. Spalanie, zależy od jazdy. Moja pali po mieście koło 6l . Ale jest na 17" i na pewno nie jeżdżę do 2 tys obr. Do 3 tys. jest optymalnie. Poza tym ten silnik według mnie jest najbardziej dynamiczny właśnie w tym zakresie obrotów, 2-3tys. obr. Przy zaciętym EGR-e palił by się cały czas CHECK. Chodzi o dociśniecie ale nie prędkości, a prędkości obrotowej, czyli 2, 3 bieg do 4 tys i tak pojeździć chwilę.

Edytowane przez Gość

Jak Ci się CHECK nie świeci i auto nie kopci przy przyspieszaniu to raczej nie EGR. Czyszczenie części elektromechanicznej koło 100zł, a całość koło 200zł według mnie do przyjęcia, mówimy oczywiście o nieautoryzowanym serwisie. Może po prostu czujnik doładowania się zbrudził i wystarczy go przeczyścić. Jedź na komputer i pochwal się co to jest. Diagnoza komputerowa koło 30-50zł.