Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość K.Mikołajek

Witam wszystkich forumowiczów . Jestem nowy na tym forum i jeżeli palnę jakąś gafę z góry przepraszam. Posiadam Vectrę 1.8  z LPG z początku produkcji ( 2002) i jak do teraz nie miałem z nią żadnego problemu ( przejechałem ok 100.000 km w 4 lata) Jednak ostatnio zauważyłem że gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej +10 to po uruchomieniu silnika lub w trakcie jazdy na chwile opadaja mi zegary tj. obrotomierz i prędkościomierz i zapala się kontrola trakcji , po przekręceniu stacyjki wszystko jest  przez chwilę w porządku i sytuacja się powtarza. Jeżeli jadę dalej to po czasie wyłącza się radio  i zapalają się kontrolki na desce rozdzielczej  , także od ładowania i brak jest kierunkowskazów i świateł drogowych. Oczywiście po ponownym przekręceniu stacyjki wszystko wraca do normy. Ponadto po przejechaniu ( zagrzaniu się auta) kilku km usterka zanika. Po sprawdzeniu u mechanika przez obd brak jakichkolwiek błędów, także w trakcie gdy deska nie działa. Jeżeli ktoś coś może pomóc to wielkie dzięki. Ogólnie samochód jedzie bez żadnego problemu pomimo nie działającej deski rozdzielczej. 

Poprawiłem tytył

https://forum.opel24.com/topic/85126-kontrolki-na-desce-wariuj%C4%85-vectra-c-18-lpg/

Problem może być w stykach licznika we wtyczce.

Może też być problem z CIM.

O nim jest dużo pisane więc poszukaj i przeczytaj.

I podjedź do innego mechanika który wejdzie w odpowiednie moduły.

I odczyta z nich jakie są problemy.

Sam zaś możesz sprawdzić jakie masz napięcie ładowania ,bezpieczniki 

https://forum.opel24.com/topic/85126-kontrolki-na-desce-wariuj%C4%85-vectra-c-18-lpg/#findComment-699614

• 11 miesięcy temu...

Witam, 
Chciałam dowiedzieć się jak rozwiązał Pan opisywany problem?
W mojej Vectrze mam dokładnie tak samo... wszędzie czytam, że problem jest z CIM, a niestety na razie nie trafiłam na mechanika, który by to zdiagnozował na 100%.

Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc :)

https://forum.opel24.com/topic/85126-kontrolki-na-desce-wariuj%C4%85-vectra-c-18-lpg/#findComment-713559