Skocz do zawartości

Dymi na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety to wszystko będzie kosztowało.

Ale silnik za 400 zł nie wiem czy pieniądze nie będą utopione w błoto.

Ale nigdy nie mówię że tak ma być

https://forum.opel24.com/topic/86651-dymi-na-niebiesko/page/2/#findComment-707681

• 3 tygodnie później...
Gość deodekabokat

Ja osobiście radzę robić jeżeli jest gdzie. 

No u mnie taka sytuacja że sam robiłem. silnik Z16Se mocno brał olej 1,5/1000. Pierwszy strzał był taki że sobie kupie silnik drugi w garażu rozbiorę zrobię i wtedy wrzucę do siebie. Kupiłem silnik za 350pln dymiący. Ale co mi tam wiadomo co w astrze się psuje i jak to naprawić. Wiadomo, pierścienie z guwnolitu i uszczelniacze zaworowe. 

Nie wziąłem pod uwagę faktu że biorące olej silniki bardzo często lubią zjeść cały olej u klienta który jeździ jak by silnik nie brał oleju. Efekt.

SIlnik z małym przebiegiem, nie było nagaru. Uwaga zatarty praktycznie cały. No nie tyle że zablokowany bo chodził luźno ale przytarte tłoki, przytarte panewki i czopy, przytarte cylindry, przytarte tłoki. Podejrzewam że silnik zjadł olej i zanim klient zgasił motor chwilę popracował na sucho. Z tego wszystkiego dało się odratować głowicę za grosze, wałek rozrzadu i szklanki, z całego silnika. Nawet pompa oleju poszła na śmietnik bo co to może być za pompa jeżeli silnik przytarty-nie wiadomo nikt nie zaryzykuje ani nawet ja sprzedania jej komuś. Zrobiłem i sprzedałem głowicę. Reszta poszła na złom. Wynik wyszło na czysto minus koszt wycieczki. Historia z zeszłego roku. W efekcie silnik z samochodu poszedł w remont, który całkowicie się powiódł. Wiedziałem że puszcza bąka po uruchomieniu i po wolnych obrotach. Wiadomo było uszczelniacze i pierścienie. 

Konkluzja. 

Twój silnik ma poza swoją dysfunkcją bardzo poważna zaletę. Znasz go i siedzi w ramie i można go sprawdzić, zresztą nawet nie musisz bo już wiesz co mu dolega. Skąd się biorą silniki w drugim obiegu. Angole - pół biedy, lub padnięte. Adam dobrze mówi. To jest poważne ryzyko. Sprzedający dyga ramionami i mówi gwarancja rozruchowa nie ma problemu dawaj motor ja ci oddam kasę. A motor i tak leżał na kupie, i za chwilę dalej będzie leżał ale ty za machnięcie motorem i przekładkę skrzyni zapłacisz kilka stówek. 

Edytowane przez deodekabokat

https://forum.opel24.com/topic/86651-dymi-na-niebiesko/page/2/#findComment-708215