Gość omegarules Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witam, Stałem się szczęśliwym posiadaczem ZC z silnikiem 165KM 2.0 cdti. Auto fajne, ale... Podczas wymiany oleju zauważyłem opilki metalu na dnie wiaderka, po zalaniu starego oleju do bańki. Nie było tego jakoś tragicznie dużo, silnik pracuje wciaz normalnie. Wobec tego auto zostało w garażu i czeka na dalsze kroki (na szczęście stara ZB jeszcze nie sprzedana). W planach wymiana wszystkich panewek, smoka, pompy oleju, oprócz tego głowica do sprawdzenia/doszlifowania zaworów, uszczelniacze, spr pierścień... Generalka ogólnie Mechanika to moje hobby, niejeden silnik już rozebralem na części pierwsze - ale tutaj jest jeden problem.. Nie posiadam kanału, wszystkie silniki wyciągnąłem górą.. W ZC tego miejsca jest bardzo mało, nawet po demontazu podszybia. Pytanie - czy ktoś orientuje się w możliwości wyjecia zespołu silnik+skrzynia górą? Oglądałem to dzisiaj i osłonę pasa można łatwo zdemontować, ale czy calu pas też? Zderzak, reflektory, chłodnice? Ma ktoś jakieś doświadczenie?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/87274-zafira-tourer-20-cdti-jak-wyjac-silnik-i-skrzynie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WariatPSM Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Żuraw, wysokie kobyłki i ogień Zdejmij maskę cały pas przedni i powoli wyciągniesz. Jeśli kupiłeś niedawno auto nie możesz skorzystać z tzw. rękojmi? Można zakwalifikować jako wadę ukrytą, po co się męczyć. Opinia rzeczoznawcy też może się przydać. Czemu za każdym razem trzeba po kimś auto poprawiać. Ja jak sprzedaję to uświadamiam co zrobiłem i co można wykonać w niedalekiej przyszłości i tylko dlatego żeby ktoś mi gitary nie zawracał po kupnie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/87274-zafira-tourer-20-cdti-jak-wyjac-silnik-i-skrzynie/#findComment-710257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi