WariatPSM Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 (edytowane) Wielu z Was spotkało się z problemem dotyczącym niesprawnego zamka elektrycznego klapy bagażnika, zamek otwierany jest z pozycji kierowcy lub pasażera bądź kluczyka. Po wciśnięciu śmiało można otwierać bagażnik, ale często w zimę/mroźne dni odmawia posłuszeństwa, albo ma taki kaprys z dnia na dzień. Zabierałem się osobiście ze 2-3 razy do dnia dzisiejszego, były próby naprawy/smarowania/czyszczenia samego mechanizmy zamka jak i mechanizmu w którym siedzi mały silniczek elektryczny. Udało się naprawić za pierwszym razem, później z dnia na dzień kaplica nic nie działa Opcom nie wykazuje żadnych błędów, można tylko otworzyć od środka za pomocą sporej końcówki z bitem (imbus) i na przedłużkach. Koniec końców dziś zabrałem się za sam mikrostyk który mieści się po guzikiem otwierania na klapie bagażnika, wypiąłem wtyczkę ponownie wpiąłem, zblokowałem zamek i nagle zaczął działać, tylko raz załapał, mikrostyk został wyjęty i dopatrzyłem się, że w miejsce gdzie wchodzi wtyczka z dwoma kabelkami, są zaśniedziałe/utlenione dwa bolce w które wchodzi wtyczka, przeczyściłem je delikatnie małym drobnym pilnikiem i zamek chodzi aż miło, więc za nim wymienicie cały mikrostyk obadajcie te dwa bolce i wtyczkę czy nie pojawił się tam jakiś nalot/syf, nie zaszkodzi sprawdzić miernikiem czy do wtyczki dochodzi napięcie Zdjęcia z prac, naprawa zajęła jakieś 20-30min.: Edytowane 7 Września 2019 przez WariatPSM   1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/87503-mikrostyk-klapy-baga%C5%BCnika-vectra-c-sedanliftback/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi