Skocz do zawartości

[Corsa B 1.2 16v] Samochód gaśnie po odpaleniu na rozgrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem Corsy B 1.2 16v. Silnik benzynowy, nie mam gazu. Od jakiegoś czasu mam problem z samochodem. Chodzi o to, że gdy silnik jest zimny samochód normalnie odpala i jedzie - bez problemu. Lecz gdy zatrzymam się na niedługo, potem odpalę Corsa zaczyna dławić się przy dodawaniu gazu, a gdy się zatrzymuję silnik gaśnie, muszę go mocno gazować, żeby jechał. Byłem z tym u mechanika, powiedział że komputer wykrył błąd czujnika położenia wału, czujnik został wymieniony a problem nie ustał, mechanik stwierdził, że mi już nie pomoże i że muszę jechać do elektryka, bo to coś z elektroniką.

Czy wiecie z czym może być problem? I czy faktycznie mam umawiać się z elektrykiem?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/88283-corsa-b-12-16v-samoch%C3%B3d-ga%C5%9Bnie-po-odpaleniu-na-rozgrzanym-silniku/

Mechanik jak wymienił czujnik i dalej jest taki sam błąd, to powinien zobaczyć na wiązkę i wtyczkę do czujnika. W komputerze zobaczy, wymieni co podpowiada a po wymianie rozkłada ręce. Jak nie dasz rady sam sprawdzić to zmień mechanika, albo jedź do elektryka bo z tym czujnikiem nie ma żartów.

5 minut temu, WariatPSM napisał:

Mechanik jak wymienił czujnik i dalej jest taki sam błąd, to powinien zobaczyć na wiązkę i wtyczkę do czujnika. W komputerze zobaczy, wymieni co podpowiada a po wymianie rozkłada ręce. Jak nie dasz rady sam sprawdzić to zmień mechanika, albo jedź do elektryka bo z tym czujnikiem nie ma żartów.

Rozumiem, dzisiaj jak zadzwoniłem do niego i powiedziałem, że problem nie ustąpił to powiedział mi że on już nic z tym nie zrobi i że czujnik jest już wykluczony, ponieważ został wymieniony.

Czyli pozostaje mi jechać do eletryka.

Jedź do elektryka, a mechanik niech da ci stary czujnik. Ale nowego już nie oddasz bo to część elektryczna i już używana. Przekaż wszystkie informacje następnemu mechanikowi czy elektrykowi. 

Czujnik położenia wału może całkowicie i nagle unieruchomić auto, szkoda sobie problemów robić i kosztów za dodatkowy transport.