Gość zondrin Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witam, Generalnie z racji tego że już nie mam pomysłów i również mechanik to prośba do was może ktoś się spotkał z takim problemem. Objawy: Generalnie problem występuje na PB i LPG sonda lambda (pierwsza) na biegu jałowym stoi na wartości 39 mV (na LPG trochę więcej) i wyskakuje błąd ubogiej mieszanki im cieplejsza pogoda tym problem jest bardziej odczuwalny (wygląda jakby się dławił), w momencie dodania gazu sonda lambda zaczyna normalnie pracować i samochód tak od 1,5-2 tys. obrotów przestaje być mułowaty i jedzie normalnie. co zostało zrobione: - wymieniona sonda lambda x2 (gdyż nowa chodziła tak samo jak stara czyli tak jak opisuję, oddałem na reklamację i dali drugą która działa tak samo) - cewka x2 (jak wyżej, wymieniona gdyż wyglądało to trochę jak wypadanie zapłonu) - świece - przepływomierz (działa jak stary i poprawnie) - sterownik został wysłany do sprawdzenie czy nie jest uszkodzony (elektro-bip stwierdziło że jest okej) - sprawdzone połączenia kabli sterownik-sonda - wczoraj zrobiona uszczelka pod głowicą i rozrząd (raczej nie miało wpływu to na to ) - sprawdzona czy nie bierze skądś lewego powietrze (raczej nie chociaż został do sprawdzenia otwory LPG prze kolektorze ssącym) - przeczyszczona przepustnica mogłem o czymś zapomnieć więc proszę pytać w razie coś Jak ktoś ma jakiś pomysł z chęcią wysłucham bo już nie wiem co z tym silnikiem zrobić. Ewentualnie czy ktoś może polecić dobry warsztat w Łodzi który może by mógł ogarnąć temat...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89659-astra-h-18-125km-lpg-problem-z-sond%C4%85-lambda/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Albo o tym zapomniałeś albo nie napisałeś. Odpięcie LPG ( wyjąć bezpiecznik), odłączenie albo aku albo przepustnicy na ok 30 min. Podłączenie ponownie, zrobienie programem diagnostycznym adaptacji wartości wyuczonych przepustnicy i sond . I jazda na samym Pb ok 100-200km. Czy to pomogło? Druga sprawa Jakie napiecie referencyjne było na sondzie tak pierwszej jak drugiej ( nie na grzałce lecz na pinach od sondy) po włączeniu zapłonu bez odpalania silnika po odłączeniu wtyczki od sond i mierzone na wtyczce od wiązki.?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89659-astra-h-18-125km-lpg-problem-z-sond%C4%85-lambda/#findComment-720971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zondrin Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Godzinę temu, adam1954 napisał: Odpięcie LPG ( wyjąć bezpiecznik), odłączenie albo aku albo przepustnicy na ok 30 min. robiłem wersję bez odpięcia LPG (była zakręcona butla i przełączone na PB, nie pomogło) właśnie wstawiłem samochód na podwórko i odłączyłem bezpiecznik LPG i odłączyłem aku wieczorem sprawdzę bo akurat jadę w małą trasę Godzinę temu, adam1954 napisał: zrobienie programem diagnostycznym adaptacji wartości wyuczonych przepustnicy i sond . chciałem ale chińczykiem nie mogę, a zacząłem szukać kogoś z TECH2 dostałem info że ten model tego nie ma i na razie na okres świąteczny zawiesiłem szukanie na wariata Godzinę temu, adam1954 napisał: Druga sprawa Jakie napiecie referencyjne było na sondzie tak pierwszej jak drugiej ( nie na grzałce lecz na pinach od sondy) po włączeniu zapłonu bez odpalania silnika po odłączeniu wtyczki od sond i mierzone na wtyczce od wiązki.? Mówimy o mV? Jeśli tak to 425 mV na jednej jak i drugiej (powinno chyba być 450 mV)   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89659-astra-h-18-125km-lpg-problem-z-sond%C4%85-lambda/#findComment-720977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1954 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Może być także nie ma takiej opcji sterownik. Więc po odpieciu aku . ja zawsze robię odpalenie silnika bez dotykania gazu i czekam tak aż do włączenia wentylatora. W Z16XE w sumie nawet nie muszę bo moja mapa wraca szybko nawet bez tego . W czasie jazdy. 3 godziny temu, zondrin napisał: Mówimy o mV? Jeśli tak to 425 mV na jednej jak i drugiej (powinno chyba być 450 mV) To jest ok Ale zastanawiam się czy ty masz w ogóle katalizator. W sensie czy ktoś go nie wybebeszył   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89659-astra-h-18-125km-lpg-problem-z-sond%C4%85-lambda/#findComment-720981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zondrin Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Na razie nic nie pomogło... 200 km zrobione z odłączonym, zakręconym gazem Raczej mam bo to się zrobiło po 6 latach użytkowania.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/89659-astra-h-18-125km-lpg-problem-z-sond%C4%85-lambda/#findComment-721200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi