Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem polega na skrzypieniu drzwi pasażera. Drzwi zamykają się poprawnie, nie trzeba nimi trzaskać itd. Przerwy pomiędzy karoserią a drzwiami są równomierne, tj. nie widać, aby drzwi były opadnięte z którejś strony. Uszczelka nie jest podziurawiona, popękana itd i została zasmarowana gliceryną. Niestety to nie pomogło. Skrzypienie ustępuje, kiedy po prostu dociągnę drzwi do siebie.

W jaki sposób sobie z tym poradzić? Czy wymienić całą uszczelkę drzwiową na używaną z jakiegoś dawcy z autozłomu? Czy wprowadzić sznurek do środka uszczelki? A może jakiś inny sposób polecacie?

Edytowane przez fufu5000

https://forum.opel24.com/topic/90164-corsa-b-10-12v-x10xe-skrzypi%C4%85ce-drzwi-pasa%C5%BCera-jak-zaradzi%C4%87/

W dniu 15.06.2020 o 10:55, fufu5000 napisał:

W jaki sposób sobie z tym poradzić?

Próbowałeś dociągnąć zaczep zamka na słupku aby drzwi mocniej dochodziły do karoserii

Smarowanie zawiasów najlepiej smarem silikonowym.

WD jest tylko do odrdzewienia .

16 godzin temu, renatan napisał:

miałam CB ładnych pare lat i kiedykolwiek skrzypiały,chrobotały drzwi wymienialo się sworzeń ogranicznika a zawiasy zapuszczalo się wd40 i tyle :)

Sworzeń ogranicznika jest do wymiany a w zasadzie "modyfikacja" tego mechanizmu wówczas, kiedy podczas otwierania drzwi ten ogranicznik stuka. Też planuję to wyeliminować.

12 godzin temu, adam1954 napisał:

Próbowałeś dociągnąć zaczep zamka na słupku aby drzwi mocniej dochodziły do karoserii

Masz na myśli to ucho na słupku B? Jeśli tak, to u mnie jest dokręcone na maks.

Generalnie mam podejrzenie co może być przyczyną, ale nie mam nawet tyle czasu, żeby to sprawdzić :) Najprawdopodobniej będzie to kwestia zamka w które wchodzi to ucho - skrzypi w punkcie styku tych dwóch elementów. Podobnie wygląda to przy skrzypieniu tylnej kanapy w miejscu gdzie wchodzi bolec do zatrzasku.

11 godzin temu, fufu5000 napisał:

Masz na myśli to ucho na słupku B?

Tak.

17 godzin temu, adam1954 napisał:

Tak.

Dzięki. Poluzowanie tego ucha uwidoczniło, że ma ono pewien zakres regulacji. Ustawiłem je maksymalnie do góry (odrobinę ociera zatrzask zamka w drzwiach), ale skrzypienie póki co ucichło.