Skocz do zawartości

Opel Astra 1.8, 140km lekka czkawka przy dodawaniu i odejmowaniu gazu pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dawid_oko

Witam, jestem świeżak więc poprawiajcie jakby co ;)

Otóż zakupiłem niedawno Asterkę H 1.8 benzynę 140km 2010 rok, jak przystało na człowieka wymieniłem po zakupie rozrząd, paski, napinacze, świece, filtry i oleje., ale borykam się z małym psikusem otóż podczas dodawania gazu oraz jego odejmowaniu zamiast płynnie ruszać czy też zwalniać czuję jak nim poszarpuję od 1-3x razy czy w tą czy w tą. Czyściłem przepustnice nawet jak była świecąca, hmm zaworki które ida do przepustnicy też odłaczyłem żeby spr. czy będzie inne zachowanie autka ale to samo, zaworki od zmiennych faz tez spr. i przy okazji wywaliłem sitka brak zmian, chciałem tez dodać że autko żywe płynnie wchodzi na obroty i też schodzi z nich tylko ten moment kiedy puszczam gaz i dodaje ma jakby czkawkę później wszystko idzie w górę lub w dół płynnie. Sprawdzałem u kumpla błędy ale nic za ciekawego nie pokazał też ten komputer nie jest jakiś profesionalny no i ciężko mi określić co one znaczą bo nie widziałem jakieś szczególowego opisu tych błedów  ;) nr błedu: U0009, C41572,. Chciałem też się zapytać co mnie troszkę zaniepokoiło czy gruszka podciśnieniowa co jest przy kolektorze ssacym ma wtyczkę, mam ją odpieta gniazdo ktore jest przy gruszce jest zasyfione i nie ma pinow a widze po wtyczce ze dwa powinny byc bo check nie wyskakuje autko praktycznie chodzi gladko tylko ten maly szczegol co licze ze pomozecie panowie no i ta gruszka w kolektorze czy tak maja te astry czy ktos to upierdzielil za przeproszeniem bo sam juz nie wiem .

https://forum.opel24.com/topic/90474-opel-astra-18-140km-lekka-czkawka-przy-dodawaniu-i-odejmowaniu-gazu-pomoc/

35 minut temu, Dawid_oko napisał:

chciałem tez dodać że autko żywe płynnie wchodzi na obroty i też schodzi z nich tylko ten moment kiedy puszczam gaz i dodaje ma jakby czkawkę później wszystko idzie w górę lub w dół płynnie.

Jak wtedy pracują sondy

• 3 tygodnie później...

Witam.

Spr. No chyba wszystko sam elektryk powiedział że błędów nie ma żadnych bo byłem zmuszony żeby mu go oddać i spr. Czy wszystko ok i tak było brak błędów sprawdziłem przepustnicę ale widzę że pracuje prawidłowo wymieniłem elektrozawór od strony ssącej od faz to samo ehh... A odnośnie sond to z tego co pamiętam z ziomkiem spr podczas jazdy były dodatnie teraz nie pamiętam ale któraś sie nie zmieniała niezależnie od prędkości i obrotów pokazywała bogata dawkę a ta druga różnie tez dodatnia raz ujemna tylko to spr. Przed oddaniem do elektryka