Gość Sana45 Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Czołem. Od dłuższego już czasu miałem niewielkie drgania na kierownicy przy 130-140km/h Koła wyważone, tarcze nie tak dawno miałem przetaczane. Ostatnio jadąc na A1 w jedną stronę już mi dość mocno drgała kierownica. Ale gdy wracałem telepało już mocno - stwierdziłem mocno zagrzaną alufelgę. Sprawdziłem oba przednie koła obracają się prawie tak samo, bez luzów itp. Czy może być tak, że tarcza jest lekko krzywa a gdy się nieco zagrzeje, koło zaczyny być blokowane przez klocek i stąd te drgania. Elementy zawieszenia niedawno sprawdzone.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91116-grzej%C4%85ca-si%C4%99-felga-i-drgania-kierownicy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WariatPSM Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Może być tak jak piszesz, jeśli sprawdziłeś dokładnie zawieszenie i hamulce. Kwestia zacisku jak działa tłoczek i prowadnice czy nie ma tam problemu. Piasta została dokładnie oczyszczona po zdjęciu tarcz? Nie wiem czy takie przetaczanie ma sens, tarcze i klocki nie są drogie. Trzeba zwracać uwagę jak układały się klocki do tarczy, to zdradzi nam czy jest zastany tłoczek czy prowadnice. Jeśli tłoczek to przeważnie szybko zetrze się klocek od wewnątrz zacisku (strona tłoczka), jak prowadnice to przeważnie klocki po czasie zaczynają zdzierać się pod kątem czyli nie równolegle do tarczy. Drgania występują też przez przeguby/półosie, elementy zawieszenia aż po same koła. Grzanie to klocki, tarcze, zużyta piasta. Jeśli jest to prawa felga to do sprawdzenia zacisk, akurat częściej wpadamy na krawężniki, w dziury i kałuże tą stroną.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/91116-grzej%C4%85ca-si%C4%99-felga-i-drgania-kierownicy/#findComment-726801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi