Skocz do zawartości

Corsa D, tryb awaryjny przy niższych temperaturach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki problem z Corsą D 1.2 86KM, 2014 r. Gdy spada temperatura w okolice 0 stopni podczas odpalania samochodu "na zimno" trochę dłużej świecą mi się kontrolki ABS i ESP. Potem, po przejechaniu jakichś 3-4 kilometrów samochód wyrzuca ikonkę awarii, konkretniej żółty samochód z kluczykiem. Auto traci moc, jakby było w jakimś trybie awaryjnym. Gdy zjadę, wyłączę samochód na minutę, wyjmę kluczyk i znów odpalę, problem nie występuje, aż do następnego dnia. Mechanik sprawdzał i kod błędu pod komputerem, to awaria pedała gazu. Nie wymienialiśmy go, bo pierwszy raz te problemy wystąpiły w zeszłą zimę, potem przyszła wiosna, lato i było wszystko ok, więc w teorii pedał wygląda na sprawny. Miał ktoś kiedyś podobną sytuację? Tak jak wspominałem, gdy temperatura dochodzi do +6, 7 stopni, problem całkowicie zanika. Gdyby ktoś coś wiedział, albo miał jakieś sugestie czy pomysły co to może być, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

Michał

https://forum.opel24.com/topic/91378-corsa-d-tryb-awaryjny-przy-ni%C5%BCszych-temperaturach/

Pedał gazu ma dwa czujniki położenia pedału gazu. Położenie pedału gazu jest opisane za pomocą odczytu napięć, których wartość jest w stałym stosunku: U2=2x U1 . Dla pedału niewciśniętego, czyli 0%-  U1=0,49V, U2=0,98V, . w miarę wciskania napięcie rośnie i dla pedału wciśniętego  na 100%- U1=1,90V, U2=3,82V. Parametry te można zmierzyć na zapłonie i wyłączonym silniku. Może przy zimnie i większej wilgotności (szczególnie po nocy) są jakieś problemy na stykach złączy. Warto byłoby wypsikać oczyszczaczem do styków, a następnie kontaktem60, złącze przy czujniku pedału gazu (B22), złącze X2 i złącze przy sterowniku XC2 lub XC90 (w zależności od kodu silnika). Screeny ze schematów z TISa Ci wstawiłem, najlepiej zdobądź TISa np. z strony sympatycznego gryzonia, bo żeby przejrzeć pełen schemat z widokami i lokalizacją złączy, rozpiską pinów, to musiałbym wstawić kilkanaście screenów. Także, jeżeli problem jest w pedale gazu, to samochodowy elektryk powinien to bez problemu zdiagnozować.

Poniżej screeny z opcoma z wykresem obu napięć i położenia w %, oraz screeny napięć przy min. i max. położenia pedału gazu. Także mając opcoma pedał gazu spokojnie można sprawdzić. Jak nie masz opcoma, to poszukaj na forum kogoś z Twojej okolicy. Zresztą nie musi być opcom, Delphi i Wow Snooper chyba też te parametry odczytają. Poniższe parametry dotyczą moje corsy, ale myślę, że u Ciebie będą zbliżone.

2033431783_297b.pozycjapedaugazu-zegary-min.thumb.png.f3096261e507b4edc66325ed5a314765.png

1965244042_297c.pozycjapedaugazu-zegary-max.thumb.png.617c2aed2e2a55ea1173e30c1bd408a4.png

880707997_297a.pozycjapedaugazu-wykres.thumb.png.0d560fe58de87cdb50cd9b6c38a0d51f.png

2052661356_11772020-11-2821_46.thumb.png.0eebfc90fa6d99ebde13f611b6f48597.png28626480_11852020-11-2822_20.png.d5252796a1e9bef6fa5e40dc22bf39f3.png

Edytowane przez bogoes
dodanie tekstu i zdjęcia

https://forum.opel24.com/topic/91378-corsa-d-tryb-awaryjny-przy-ni%C5%BCszych-temperaturach/#findComment-728064

• 2 lata później...

Mam dokładnie taki sam z tym samym modelem samochodu. Męczę się z tym od zeszłej zimy. Wymienili mi cewkę w aucie, sondę lambda, a problem nadal występuje. Znajomy zdiagnozował wstępnie, że to kwestia właśnie pedała gazu. Możesz mi napisać, jak ostatecznie rozwiązałeś problem?

https://forum.opel24.com/topic/91378-corsa-d-tryb-awaryjny-przy-ni%C5%BCszych-temperaturach/#findComment-769718