Gość Sigusiek Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Witam serdecznie, otóż mam kolejny problem z cyklu "Opel welcome". Posiadam signum 1.9 cdti 150km, skrzynia 6 biegów. Już niedługo pozbywam się opla i chce się rzec, że wreście ale póki co nurtuje mnie pewna kwestia. Gdy jadę normalnie sobie na 4 biegu czy na 5 to przy dodawaniu gazu pedał sprzęgła sam się wciska, nie do końca ale jest to widoczne (ruch jakieś 2cm),a gdy puszczam gaz to pedał wraca czyli tak jakby jechał ze mną duch i operował sprzęgłem kiedy nie trzeba. Z dwumasą są problemy od samego początku, piękne odgłosy wydaje, podczas jazdy i zmiany biegów np. z 4 na 3, z 3 na 2 lewarek ciężko ma oddać bieg czyli ciężko zrzucić bieg, a podczas gdy wybije się już bieg to pod butem czuć jak pedał sprzęgła "skręca" w bok, przesuwa się pod butem. Nie będę tego robił bo tort pożegnalny jest już upieczony ale nurtuje mnie, co to się dzieje... Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie, to będę mega szczęśliwy. Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92433-sprz%C4%99g%C5%82o-samo-pracuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WariatPSM Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Jak odpalasz/gasisz silnik na luzie (biegu jałowym), to słychać zgrzyty metaliczne z okolic skrzyni->dwumasy? W ogóle była zrzucana skrzynia i sprawdzany komplet sprzęgła? Może znów wystarczy odpowietrzyć? Ubytek płynu hamulcowego do poziomu złącza do wysprzęglika w skrzyni oznacza to jego rozszczelnienie/uszkodzenie. Jeśli nie będziesz tego robił i sprawdzał to nie ma co zagłębiać się w temat tylko pchać sprzęt tam gdzie ma iść.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/92433-sprz%C4%99g%C5%82o-samo-pracuje/#findComment-736317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi