Skocz do zawartości

Opel astra g 1.6 16v 101km 2002 rok Benz gaz .Gaśnie na rozgrzanym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z Astrą która nie pali jak się rozgrzeje, a działa bez problemu na zimnym. Ostatnio podczas jazdy słabnie i nagle ją odcina gaśnie, na komp. pokazuje wypadanie zapłonu, cewka nowa Delphi, świece nowe, czujnik położenia wału i wałka rozrządu wymienione, przekaźnik pompy paliwa zmieniony. Jak się rozgrzeje to nagle gaśnie i już nie pali, nie słychać pompki paliwa, nie ma napięcia na kostce trzeba poczekać aż temp spadnie i odpala znów na chwilę i pompka chodzi nie przerywa wszystko ok, zauważyłem że przewód górny jest gorący od płynu chłodzącego a dolny zimny, czyli termostat ale czy przez przegrzanie się by gasła i nie odpalała? Pompkę by odcinało? Odpiąłem wtyczkę od czujnika temperatury płynu na włączonym silniku i wentylator wskoczył na wysokie obroty więc teoretycznie działa czujnik, co radzicie?

https://forum.opel24.com/topic/92676-opel-astra-g-16-16v-101km-2002-rok-benz-gaz-ga%C5%9Bnie-na-rozgrzanym/

Wypadanie zaplonów to nie tylko świece ale również cylindry i tłoki

Oraz sterownik silnika

Sprawdź jeszcze przekaźnik pompy paliwa.

• 1 miesiąc temu...

wymień czujnik temperatury - dwu pinowy .... jak jest uszkodzony komp próbuje uruchomić auto w trybie "na ssaniu, podaje zbyt dużą dawkę paliwa... i zalewa (koszt czujnika od 20 do 35 PLN) --- oczywiście przeczytałem " za szybko" .... mam pytanie a jak zachowuje się na LPG?

Edytowane przez wojmi1

26 minut temu, wojmi1 napisał:

wymień czujnik temperatury - dwu pinowy .... jak jest uszkodzony komp próbuje uruchomić auto w trybie "na ssaniu, podaje zbyt dużą dawkę paliwa... i zalewa

Przeczytaj co pisze kolega dokladnie

W dniu 2.07.2021 o 20:41, xdss1 napisał:

Jak się rozgrzeje to nagle gaśnie i już nie pali, nie słychać pompki paliwa,

A co ma wtedy wspólnego czujnik temp.

Pompa paliwa nie jest sterowna czujnikiem temp. lecz czujnikiem wału korbowego i sterownikiem