Gość malakuna Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam serdecznie mam opla corsa C ze silnikiem 1.2 i jak zatankuje go do pełna pokazuje mi tylko 3-4 baku ale jak przejadę ponad 300 km zaczyna schodzić wskazówka czym to może być spowodowane ktoś miał taki problem?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93877-nie-pokazuje-calego-baku-paliwa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogoes Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 (edytowane) Może sam wskaźnik w wyświetlaczu jest uszkodzony mechanicznie i wskazówka blokuje się, że wyżej nie idzie. Jeżeli masz dostęp do opcoma, to możesz tam przeprowadzić test wskaźnika kontroli paliwa (przynajmniej testy wskaźnika paliwa są dostępne dla corsy D)... i wyeliminujesz lub potwierdzisz sprawność samego wskaźnika. Bo na chłopski rozum albo problem jest w czujniku w baku, albo w samym wskaźniku, a wskazania w programach szybko zawężą opcję: czujnik czy wskaźnik. Oczywiście to tylko jedna z opcji, ale najłatwiejsza i bezinwazyjna do sprawdzenia i pasująca do Twojego opisu. Możesz kontrolować wskazania w opcomie w sterowniku silnika (czujnik paliwa i wskazanie procentowe), oraz w sterowniku wskaźników, gdzie jest ilość podana w litrach. Dodatkowo poziom paliwa możesz śledzić interfejsem typu ELM327 (iCar, vLinker, Konnwei....) w telefonie za pomocą apek (np. Torque Pro, Carscanner...). Na koniec poszperałem w swoich screenach i kilka załączam, w przypadku apek menu dowolne (masz dwie wersje wyświetlania w torque): Edytowane 27 Grudnia 2021 przez bogoes dodanie tekstu i grafiki   1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93877-nie-pokazuje-calego-baku-paliwa/#findComment-744039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi