Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam waldmor dość obszernie opisałeś temat klimy ale ja jestem laikiem odnośnie klimy bo mam dopiero 1 autko z klimą (ASTRA II 2.0DTL SPORTIVE) i mam takie pytanko do Ciebie.

Ostatnio jakies 4 dni temu zapaliła mi sie kontrolka od chłodzenia. Wszystkie płyny do chłodzenia silnika mam w normie (płyn i olej) temp silnika przy pracy normalna 90C. I mam taki problem po uruchomieniu zapłonu włączają mi sie odby dwa wiatraki na 1 biegu( tak sie domyślam bo chodza cicho) ale po uruchomieniu silnika włącza sie drugi bieg i kontrolka nie gaśnie. Klima nie pracuje przy zapalonej kontrolce (delikatnie wieje powietrze o temp powietrza na zewnątrz). Sprawdziłęm zaworek od napełniania czynnkika wciskając i jest ciśnienie ale nie wiem czy wystarczające. Prosze opisz mi co i gdzie dokłądnie mam sprawdzić bo niestety nie stać mnie narazie na mechanika. Gdybyś odopwiedzał szybko byłbym bardzo wdzięczny amoże tymczasowo można wyjąćjakiś bezpiecznik który rozłączy klime

Dodam jeszcze że dzisiaj jak jechałem to zapalił mi sie chek engine

heh ale cyrk dzisiaj umyłem auto i wszystko działa więc gdzieś chyba nie ma styku. Sprawdze i dam odpowiedz jutro :)

I sie stało że naprawiłem :D okazało sie ze w czujniku przy chłodnicy (tj chyba czujnik ciśnienia) był przetarty kabel a na dodatek cała wtyczka strasznie zaśniedziała. Wyszyściłem do tego WD-40 i lata jak trzeba.

Mam jeszcze takie pytanie. Mianowicie klimatyzacja chłodzi spoko ale martwi mnie sprężarka bo wg paru osób w klimie manualnej powinna chodzić cału czas a u mnie jes dokladnie na odwrót czyli jak stoje na biegu jałowym to sprężarka raz pracuje i porzestaje i potem to samo. Wygląda to tak jakby dobijałą ciśnienia nei wiem czy tak ma być dajcie znać :)

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-268511

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Witam powinna chodzić cały czas prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik przy osuszaczu ewentualnie nie styka wtyczka może też być coś nie tak z klimą np sprężarka wytwarza za duże ciśnienie zapchany osuszacz ale ja stawiam na czujnik bo jak u mnie go odpiąłem to też włączały się wentylatory

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-266716

Gość Anonymous

A jak jest w klimatroniku? Tez sprezarka chodzi caly czas? Czy sprezarka ma regulowana moc czy zawsze pracuje na max obrotach? Czy znacie regule kiedy powinien wlaczac sie wentylator od skraplacza (chlodnicy klimy)?

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-266660

A jak jest w klimatroniku? Tez sprezarka chodzi caly czas? Czy sprezarka ma regulowana moc czy zawsze pracuje na max obrotach? Czy znacie regule kiedy powinien wlaczac sie wentylator od skraplacza (chlodnicy klimy)?

Kazda sprezarka klimy ma sprzeglo ktore zalacza jej prace zaleznie od wielu czynnikow(temp wewn, zewn, roznica temp miedzy nimi, cisnienia w ukladzie w odpowiednich punktach. Wszytsko to dziala tak zeby tez nie wzroslo cisnienie za mocno bo rozwali skraplacz itp.

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-266645

Gość Anonymous

Witam,

Wymienilem ostatnio chlodnice klimy oraz nabilem. Kiedy klima dziala to automatycznie zapala sie kontrolka chlodzenia silnika, a kiedy kilme wylaczam kontrolka dalej swieci. Po ponownym uruchomieniu silnika bez wlaczonej klimy kontrolna juz nie swieci. Jaka moze byc przyczyna ze ta kontrolna sie swieci podczas pracy klimy i nawet kiedy jest wylaczona.

Pomozcie prosze.

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-266003

Witam,

Wymienilem ostatnio chlodnice klimy oraz nabilem. Kiedy klima dziala to automatycznie zapala sie kontrolka chlodzenia silnika, a kiedy kilme wylaczam kontrolka dalej swieci. Po ponownym uruchomieniu silnika bez wlaczonej klimy kontrolna juz nie swieci. Jaka moze byc przyczyna ze ta kontrolna sie swieci podczas pracy klimy i nawet kiedy jest wylaczona.

Pomozcie prosze.

Normalne ze sie pali kontrolka jak wykryto usterke. Wylaczanie klimy nie spowoduje ze lampka sie wygasi. Jak podniesiesz kolo lewe przednie do gory i wbijesz bieg tak zeby sobie troszke pokrecilo sie i potem opuscisz auto i zaczniesz jechac to jak uwazasz kontrolka od ABSu zgasnie czy nie?? Otóż nie zgasnie dopuki nie zgasisz auta. Wykrylo usterke piasty i odlaczylo abs. Ponowne odpalenie robi restart bo przeciez zapala sie kontrolka check przy odpalaniau i gasnie(sprawdzanie bledow). Oczewiscie chwilowo wystepujacy blad moze zgasnac ale to sa raczej jakies braki styku. Polecam sprawdzic instalacje od klimy- moze cos nielaczy.

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-265801

Gość Anonymous

Witam,

Pomozcie prosze.

U mnie w Zafirze bylo identycznie po wymianie chlodnicy.

A sprawdzales czy kreci ci sie wentylator na skraplaczu? Jak odpalisz samochod i klime na max chlodzenie to powinien za chwile sie uruchomic. Mi sie wydaje, ze taki wlasnie byl problem u mnie, bo nie bylem w stanie zaobserwowac wentylatora w ruchu. Pojechalem do gosci od chlodnic i rozpieli, podpieli jeszcze raz wentylator. I teraz juz na pewno sie kreci. Czy to byl wlasnie ta usterka okaze sie jak beda upaly, bo u mnie kontrolka zapalala sie jak chlodnica sie przegrzewala (w korku albo na mocnym sloncu) a wentylator nie zalaczal sie aby ja schlodzic.

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-265569

• 1 miesiąc temu...
Gość Anonymous

Podłączyłem wkońcu auto do kompa i wykazało błąd: silnik wentylatora za kondensatorem - przerwa. Wentylator jednak działa i jeden z autoelektryków powiedział mi ze prawdopodobnie jakiś moduł co steruje tymi wnetylatorami jest padnięty. Orientuje się ktoś w jakiej cenie jest taki moduł ?

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-257067

• 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Podczas włączenia zapłonu (test lampek) wszystkie gasną oprócz elektronicznego modułu chłodzenia. Gdy włączę silnik ona też gaśnie i później się nie zapala.

Wszystko raczej mam sprawne - wentylatory działają tak jak pisałeś - ciśnienia czynnika chłodniczego nie sprawdzałem. Czy spotkałeś się już z czymś takim? - dużo osób mówi, że wszystko ok. ale myślę, że ta kontrolka powinna jednak zgasnąć.

Czy walnięty presostat może tak oszukiwać :evil:

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

dwa miesiace temu sciagnalem Zafire z silnikiem Y20DTH z uszkodzonym skraplaczem. Wymienilem skraplacz i osuszacz i uzupelnilem uklad klimatyzacji lecz kontrolka ukladu chlodzenia silnika i klimatyzacji wciaz dziala tak jak napisales. Tzn.: po wlaczeniu zaplonu mamy test kontrolek, potem gasnie co trzeba a kontrolka ukladu chlodzenia ciagle czeka na uruchomienie silnika :wink: Wczesniej myslalem, ze jak usprawnie uklad klimatyzacji to kontrolka zgasnie zanim jeszcze wlacze silnik tak jak to zostalo opisane w polskojezycznej instrukcji Opla Zafiry jaka sciagnalem z tego forum. Ale tak sie nie stalo i kontrolka dalej gasnie po rozruchu silnika.

Wczoraj mnie cos tknelo i poniewaz ciage przebywam w Niemczech podskoczylem do kilku salonow gdzie ogladnalem kilka podobnych Zafir i we wszystkich kontrolki gasly po odpaleniu silnika. Za kazdym razem wdawalem sie w dyskusje, ze cos jest nie tak i w koncu w salonie Opla gosciu wyciagnal oryginana instrukcje a tam jest jak byk napisane: KONTROLKA SWIECI SIE PO WLACZENIU ZAPLONU I GASNIE KROTKO PO URUCHOMIENIU SILNIKA:

Gdy wpadlem do domu to porownalem polskojezyczna sciagnieta wersje instrukcji z oryginalna niemieckojezyczna mojego samochodu i... w oryginalnej jest napisane jak wyzej KONTROLKA SWIECI SIE PO WLACZENIU ZAPLONU I GASNIE KROTKO PO URUCHOMIENIU SILNIKA:.

Zatem Panowie wszystko dziala poprawnie tak jak napisalem ale przypominam, ze mowie o Oplu Zafirze 2.0 DTI 74kW z silnikiem Y20DTH.

Pozdrawiam wszystkich na forum i dziekuje za wszelkie wczesniej zdobyte od Was informacje, uwagi i porady

Pucio

https://forum.opel24.com/topic/9866-klimatyzacja-i-wentylatory/page/2/#findComment-252308