Skocz do zawartości

Corsa C 1.3 CDTI Kontrolka serwisowa + błąd B1485 Zacisk wzbudzania alternatora pin 61

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Przeszukałem całe forum i nie znalazłem rozwiązania. Mam problem z Corsą jak w temacie. Po kilku min od uruchomienia silnika zapala się kontrolka serwisowa. (autko z kluczem) I błąd B1485 Zacisk wzbudzania alternatora pin 61. Przemierzyłem prąd ładowania i wszystko wydaje się w normie. Z alternatora wychodzi 14,4 V , straty na przewodzie w normie. Ktoś miał podobny przypadek ? Gdzie szukać źródła błędu i świecącej kontrolki.

Auto, czasami pali od strzała a czasami trzeba trochę pokręcić. Mam je od nie dawna i nie wiem czy to ma związek z błędem. 

Ktoś coś ? Nikt ? 

Przeczyściłem "kontaktem" i kompresorem wtyki do ECU. Nic nie pomogło. Odnoszę wrażenie że błąd wyskakuje wcześniej jak jest ciepło na zewnątrz. Dzisiaj przy niższej temp powietrza błąd wyskoczył wyraźnie później (ok 8 min od startu) 

Z tym błędem miałem do czynienia gdy był włożony niewłaściwy regulator napięcia . Alternator wygląda na wymieniamy ostatnimi czasy ?

12 godzin temu, thelog napisał:

Ktoś coś ? Nikt ? 

No pacz, nie każdy ma i lubi klekota

10 godzin temu, Marcin 83 napisał:

Z tym błędem miałem do czynienia gdy był włożony niewłaściwy regulator napięcia . Alternator wygląda na wymieniamy ostatnimi czasy ?

Alternator nie był tykany przed pojawieniem się błędu. Ponadto napięcie na alternatorze o i akumulatorze wydaje się prawidłowe. 

Na zimnym wypluwa 14,40 V bez obciążenia i 14,15 V z włączonym nawiewem, grzaniem szyby + światłami.
Na ciepłym silniku gdy pojawia się błąd wartości lekko spadają do 14,20 V i 14,07 V
Straty na przewodach w normie , poniżej 0,08 V

Podczas jazdy z podpiętym kompem nie występują żadne skoki napięcia podczas zapalania się wspominanej kontrolki.

Edytowane przez thelog
Dopisek

Mu mnie też ładowanie było , tylko regulator nie gadał ze sterownikiem 

Jak wyżej podmień regulator.

Ok , spróbuję z tym regulatorem i dam znać czy pomogło.