Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zafira 2008r 1.9cdti 120KM

Usterka: Podczas jazdy przy delikatnym wciśnięciu hamulca samoczynnie uruchamia się pompa ABS - tak jakby system ESP chciał wyprowadzić pojazd z poślizgu (słychać charakterystyczny szum pompy i czuć lekkie drgania na pedale hamulca). Kontrolka ESP albo ABS nie zaświeca się.

Problem pojawił się bezpośredni po małej stłuczce z psem. Auto stało w garażu 3 dni, potrzebne było zdemontowanie zderzaka i poklejenie lampy. Lampa była demontowana i montowana z powrotem. Wymieniłem też oba żarniki xenonów bo ten w uderzonej lampie zaczął świecić na różowo. Poza tym nic więcej nie robione. Nie mam pojęcia czy ma to związek ze sprawą.

W sterowniku ABS/ESP jest jeden błąd ciągły którego nie można usunąć: U2101-01 Magistrala CAN (duża szybkość), lista maksymalnej konfiguracji nie zaprogramowana. Był też jakiś od lamp zaczynający się na U210x ale zapomniałem zapisać przed usunięciem.

Miałem bardzo podobną usterkę 2 lata temu. Te same objawy - samoczynne działanie pompy przy hamowaniu. Tylko wtedy po 2 / 3 takich uruchomieniach komputer wyłączał ESP i sygnalizował to kontrolką. Wtedy błędy były C0035-00, C0035-0F, U2173-7f, U2100-00. Winnym był wtedy kabel łączący czujnik ABS, IDS - od piasty do nadkola.

W tym momencie za mną: czyszczenie i sprawdzenie obu tych kabli i wszystkich kostek przy piastach. Sprawdzenie i czyszczenie kostki przy pompie ABS. Kontrola odczytu prędkości z kół - wszystkie pokazują identycznie. Sprawdzenie czy nie pomoże odpięcie żarówek ledowych (podświetlenie rejestracja i postoje). Próbowałem też programować na nowo w Opcomie te ustawienia szybkiej CAN (mam clona chińczyka z polskim Opcomem).

Nic nie pomaga. Błąd dalej występuje. Proszę o pomoc. Co gdzie i jak szukać?

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/

• 1 miesiąc temu...

Odpowiem na razie sam sobie może ktoś na coś wpadnie a może komuś się to kiedyś przyda.
Po kilku tygodniach jazdy z usterką ABS i ESP wyłączyły się na amen. Doszedł ciągły błąd C0035-00 oraz sporadycznie wskakuje C0800-03.

Oto czego próbowałem do tej pory:
Wymiana przewodów IDS/ABS (tych co idą od nadkola do kół). Tzn zamiana miejscami żeby sprawdzić czy któryś z nich znów nie jest winien. Ostatnio tak zdiagnozowałem problem. Nie pomogło. Błędy te same ciągłe.

Sprawdzenie przewodów od sterownika ABS do nadkola. Dwa kable biało niebieski i biało brązowy - mają ciągłość i opór równy 0. Sprawdziłem też czy nie ma między nimi lub innymi z wtyczki przebicia - brak.

Obejrzałem łączenie masy z karoserią a co najmniej te które widać bez wywlekania skrzynki bezpieczników. Wszystkie są ładne i brak na nich korozji.

Zamówiłem identyczną pompę o tych samych numerach. Po podłączeniu jej do auta komputer dalej pokazuje te same błędy w sposób ciągły.

Odłączałem czujnik ABS i całą wiązkę IDS po stronie lewej i sprawdzałem czy błędy nie ustaną. Nic nie pomogło - błędy są dalej. Co ciekawe gdy zrobię podobną rzecz po stronie prawej dzieje się dziwna rzecz. Auto nie chce włączyć zapłonu i pokazuje tylko kontrolkę immobilizera. Testowałem i dotyczy to konkretnie wtyczki od czujnika ABS koła prawego. Po podłączeniu wtyczki włącza się już normalnie.

Sprawdziłem 2 bezpieczniki od ABS w skrzynce pod maską.

Sprawdzałem na wtyczce przy pompie ABS kabel CAN-H i CAN-L czy nie przebijają przypadkiem na pozostałe. Nic nie wykryłem.

MASAKRA Skończyły mi się już pomysły. W tym momencie jedyna idea to, że przewód CAN-H jest gdzieś przetarty może i przebija na mase albo inny przewód i powoduje jakiś burdel w komputerach. Nie mam pojęcia czy to w ogóle możliwe a tym bardziej jak to sprawdzić.

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/#findComment-818606

Czyscileś sterownik i jego piny które są w nadkolu ? Warto też ściągnąć tackę z bezpiecznikami i przekaźnikami i sprawdzić czy tam nie ma jakiegoś nalotu na pinach, tak miałem z pedałem przyspieszenia , w tacce były utlenione piny i był cyrk

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/#findComment-818607

@Marcin 83 W nadkolu? A ma on coś wspólnego z ABS? Tackę bezpieczników ściągałem i czyściłem. Jest tam czyściutko.
@ja37 Nie mam pojęcia czy OK. Niby lampy działają normalnie i teraz nie pokazują żadnego błędu. Robiłem też testy, że odpinałem lampy i sprawdzałem czy błędy ustaną. Te od ABS trwały dalej + dochodziły naturalnie błędy od lamp.

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/#findComment-818631

W dniu 6.03.2025 o 20:35, davidexi napisał:

całą wiązkę IDS

To masz IDS, czy nie?

Bo w kodowaniu nie masz.

Jest jeszcze jedna karta z kodowaniem abs, poszukaj, bo nie pamiętam.

Może jakieś programowanie wariantowe.

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/#findComment-818654

IDS był ale wyprogramowany z powodu wymiany amortyzatorów z tyłu na zwykłe.

W Opcomie nie mam nic więcej prócz tylko opcji które wstawiłem.

Dobrałem się do kompa w nadkolu. Oczyszczona masa koło sterownika która lekko była zaśniedziana oraz wyczyszczone wtyki od kompa. Naładowałem ponownie akumulator na full bo już słabł od tych zabaw. Nic nie pomogło.

https://forum.opel24.com/topic/104078-b%C5%82%C4%85d-absesp-u2101-01/#findComment-818664