Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to ten przekaźnik wymień i zobaczysz czy będzie ok.

3 godziny temu, peplunio napisał:

No to ten przekaźnik wymień i zobaczysz czy będzie ok.

Jutro sprawdzę przyjdzie nówka a ogólnie to jakie cisnienie kpa powinno byc w układzie?

Przy temperaturze otoczenia 20 stopni C minimalne ciśnienie to 5 barów…

• 1 miesiąc temu...

Więc tak ustaliłem, że kable na dole sprężarki były czymś zalane i słabo kontaktowały, klima ruszyła słabo ale chłodziła. Po do biciu czynnika w serwisie klima ruszyła i działała przez parę dni i przestała znów chłodzić. Te na zdjęciu wtyk tam powinien dochodzić minus i plus ? Czy sam plus bo sprawdzałem miernikiem to wychodzi na obydwu przewodach wtyku ze jest plus i oba kable są zwarte. Dopiero po sprawdzeniu miernikiem na kostce i minus z sprężarki z metalu pokazuje około 13 -14 v i dalej klima martwa.

Zrzut ekranu 2025-08-05 075013.png

Edytowane przez gombej

Napewno układ jest szczelny?To dziwne, że przez pare dni klima działa a potem już nie. Sprawdź u klimiarza  szczelność układu, bo coś to dziwne jest…

18 minut temu, peplunio napisał:

Napewno układ jest szczelny?To dziwne, że przez pare dni klima działa a potem już nie. Sprawdź u klimiarza  szczelność układu, bo coś to dziwne jest…

No tak jak napisałem wcześniej auto było podłączane i klima byla dobita wcześniej było czynnika 200 g dobili na 470 g na maszynie bosha próżnią test szczelności maszyna przeprowadzała. Dodam ze pod sprężarka na sprężarce jest jakas tłusta plama a na tej kostce powinno byc zasilanie czy sam plus na obu pinach ?

Ile czasu byłeś w tym zakładzie co dobił  czynnik?

To nam powie, czy był test szczelności.

• Like 1
Teraz, ja37 napisał:

Ile czasu byłeś w tym zakładzie co dobił  czynnik?

To nam powie, czy był test szczelności.

Około 45 minut byłem. No na urządzeniu wyswietlal sie komunikat sprawdzanie szczelnosci

Próba szczelności trwa zazwyczaj dobę. Odsysają czynnik, nabijają azotem albo robią próżnię i po dobie sprawdza się czy jest różnica w ciśnieniu. Jak jest nawet mikro nieszczelność, to to wyjdzie. Po 45 minutach to raczej guzik stwierdzić można…zmień klimiarza, bo Cie w konia robi. Chyba że chcesz mu dawać zarobić co tydzień na dobijaniu środka chłodniczego🤦