Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej doboru tłoczków hamulcowych PRZÓD do mojej Zafiry C z 2017 r. silnik 1.4 Turbo 140 KM VIN: W0LPD9EC0H1088126

Kilka dni temu wymieniałem samodzielnie tarcze i klocki z przodu i przez nieuwagę uszczerbiłem jeden z tłoczków. Nie miałem pojęcia, że nie jest on metalowy więc nie uważałem. Okazało się, że nie jest metalowy tylko z jakiegoś kruchego materiału. Złożyłem wszystko i narazie tak jeżdżę ale ze względów bezpieczeństwa chciałbym ten tłoczek (lub oba) wymienić jednak napotkałem duży problem przy doborze odpowiednich zamienników. Przeglądając sklepy (głównie Allegro) nie znalazłem żadnych tłoczków niemetalowych, natomiast metalowe, które według katalogów powinny pasować są różne. Zadając pytania sprzedawcom i podając VIN samochodu otrzymałem odpowiedzi, że te sprzedawane przez nich powinny pasować ale są różne. Doszedłem do wniosku, że w tym samochodzie montowane były hamulce BOSCH, ATE/TRW lub MANDO i odpowiednio tłoczek do BOSCHA ma średnicę 60mm i długość 51mm, tłoczek do ATE/TRW ma średnicę 57mm i długość 55mm a tłoczek do MANDO ma średnicę 60mm i długość 54mm. To już jest coś jednak nie wiem jakie hamulce są u mnie zamontowane i nie wiem jak je rozpoznać. Do tego wszystkie ww. wymienione hamulce mają tłoczki metalowe, a nie z tego dziwnego materiału. Napisałem nawet do ASO i odpowiedzieli mi, że nie mają w sprzedaży samych tłoczków tylko całe zaciski w cenie około 1000 zł, dopytywałem dalej i nie są mi w stanie powiedzieć jaki u mnie jest producent hamulców. Więc nadal nic nie wiem. Mam jeden samochód w rodzinie nie mogę go odstawić do mechanika, który będzie zamawiał i sprawdzał różne tłoczki bo samochód jest mi cały czas potrzebny i nie mam na to czasu. Załączam zdjęcia tłoczka zrobione zaraz po jego uszkodzeniu i zdjęcie otrzymane z ASO, które mi nic nie dało.

Czy ktoś może mi pomóc?

IMG_20250704_154925 (1).jpg

IMG_20250704_154916 (1).jpg

IMG_20250704_154920 (1).jpg

IMG_20250704_154923 (1).jpg

image001.png

https://forum.opel24.com/topic/106607-dob%C3%B3r-t%C5%82oczk%C3%B3w-hamulcowych-prz%C3%B3d-zafira-c/

Szukaj z drugiej strony zacisku , na bank będzie nazwa ATE lub Bosch w odlewie 

Tu np masz mando . 

Sprawdź pozostałe na aukcjach i konstrukcyjnie powinieneś zobaczyć różnicę który u Ciebie jest IMG_20250711_150912.jpg

A nie można by zostawić ? Urwało się więcej niż to co widać czy dalej tak że gumowa osłona nie będzie szczelna?

Też miałem jakiś gównolit w zaciskach OPC.

Wyjąłem, kierunek Inter Cars i kupiłem.