Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
OPEL MERIVA B 1,4 Turbo. Kilka tygodni temu nagle zapala się EPS, CheckEngine i znika wspomaganie. Po odłączeniu aku zniknęły błędy. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów - to samo. Gdy pewnego razu zabrakło prądu i odpaliłem auto z urządzenia rozruchowego - błędy zniknęły. Zmierzyłem napięcie na aku przy wyłączonym silniku i okazało się, że mam tylko 11,6V. Po odpaleniu napęcie na aku 14,3V, stąd wnioskuję, że alternator działa. Wymieniłem na nowy akumulator wszystkie problemy się skończyły. Do wczoraj. Dopaliłem auto, ruszyłem i po 50 metrach - ten sam układ błędów.
Czy ktoś miał podobny problem lub ma jakieś sugestie?

IMG_20251031_105617.jpg

IMG_20251031_105623.jpg

https://forum.opel24.com/topic/108965-meriva-b-14-turbo-rok-2016-b%C5%82%C4%85d-eps-znika-wspomaganie/

11 minut temu, zbyhchm napisał:

Wymieniłem na nowy akumulator wszystkie problemy się skończyły.

Ile czasu był nowy akumulator ? 

11 minut temu, zbyhchm napisał:

Po odpaleniu napęcie na aku 14,3V, stąd wnioskuję, że alternator działa.

Tego nie była bym pewna bo skoro na nowym aku też to się pojawiło. 

Nie lepiej odczytać błędy ? 

Wcześniej przy tych błędach znajomy elektryk odczytał błędy i stwierdził, że nie wie jak auto  zapaliło...

Ale to co podajesz to nie są błędy tylko komunikaty z deski. Pod jednym komunikatem kryje się wiele błędów . 

Masz system start&stop ? Jaki masz akumulator włożony ?

No i code 68 jest często powiązane ze wspomaganiem. A to też tak nie do końca , bo to może być tylko skutek innej usterki a nie przyczyna usterki

To jeszcze sprawdź ładowanie pod obciążeniem i po dłuższym czasie.

Najpierw trzeba się upewnić czy tam nie ma inteligentnego ładowania . A jeszcze wcześniej wpiąć w kompa aby sprawdzić jakie komunikaty sterownik udostępnia . 

2 godziny temu, Marcin 83 napisał:

A jeszcze wcześniej wpiąć w kompa aby sprawdzić jakie komunikaty sterownik udostępnia . 

No po co. Przecież to tak zaawansowany nowy samochód, że sam mówi, co chce.

I jak mu szkoda stówy, to nich bazuje na tym.