Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie proszę o wyrozumiałość jeśli piszę nie w tym miejscu i dziale. Jestem nowy na forum jaki i nowy w posiadaniu Opla. To pierwsze moje auto tej marki. Jeśli piszę nie w tym miejscu to proszę Admina o przeniesienie tematu.

Witam wszystkich. Zakupiłem dopiero co Opla Insignię A Sport T 2006r. Mam następujący problem.

Nie słychać dźwięku kierunkowskazów i czujników parkowania. Ale najważniejszym czynnikiem jest pewnie to że poprzedni właściciel wyrzucił stare radio oraz panel sterujący jaki znajdował się poniżej i wstawił 10 calowe chińskie radio. Nie mogę nawet zmienić języka na zegarach i mam holenderski :D .

Drugi powód to to że radio nie działa :D. Zamówiłem z allie.. takie samo radio bo jest już wymieniona ramka a nie mam starego radia ani panel sterującego aby wrócić do tego co było w standardzie. I teraz pytanie : czy jeśli po założeniu nowego radia dźwięki nie powrócą to czy jest jakiś sposób-patent aby dołożyć jakiś moduł( głośniczek-buzer) do istniejącej wiązki radia aby dodać dźwięki? Może miał ktoś podobny problem. Szukałem ale nie znalazłem jednoznacznej i wiarygodnej odpowiedzi na to. Nie zawracał bym Wam głowy i nie pytał gdybym nie spędził kilka dni na szukaniu przyczyn i przekopywanie sieci.

Ja bym zaczął od techa, albo MDI.

To podpowie, czego szukać.

3 minuty temu, ja37 napisał:

Ja bym zaczął od techa, albo MDI.

To podpowie, czego szukać.

Czyli?

Czyli diagnostyka.

Nie wiem, co tu jeszcze wyjaśniać.

Dziwna odpowiedź. Opisałem co u mnie jest, co mam i jakie mam objawy. W tym aucie z tego co wyczytałem dźwięki kierunkowskazów , komunikaty i dzwięk czujników parkowania realizowany jest przez system audio. A moje pytanie było : co zrobić jeśli moje radio tego nie będzie obsługiwać. Czy we wtyczkach oryginalnych od radia jest może przewód odpowiedzialny za audio z czujników? Czy można go użyć zwyczajnie podłączając np. pod aux radia? Na pewno ktoś juz się z tym męczył.

Właśnie, dziwna odpowiedź.

Nie chcesz zobaczyć, co auto ma ci do powiedzenia, to trudno, męcz się dalej.

Sprawdź czy poprzedni właściciel założył głośniczek dodawany do radia , bez głośniczka nie będzie dźwięków .

48 minut temu, Marcin 83 napisał:

Sprawdź czy poprzedni właściciel założył głośniczek dodawany do radia , bez głośniczka nie będzie dźwięków .

No i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli jest jakieś złącze to tego . I można tam podpiąć głośniczek.