Marek-Kam Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu W mojej Astrze G brak było czujnika poziomu płynu chłodniczego. Wymieniłem zbiornik na zbiornik z czujnikiem i zaprojektowałem instalacje. Schemat instalacji w załączeniu. Została tak zaprojektowana że każdy błąd w instalacji i awaria będzie zasygnalizowana. Zaproponowana instalacja nadaje się do każdego samochodu która nie ma w standardzie czujnika poziomu. Oczywiście podłączenie należy wykonać pod przewód w którym pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu. - jak jest poziom płynu to świeci się dioda zielona, - jak nie ma płynu, spalił się bezpiecznik 2 lub cewka przekaźnika to świeci się na czerwono; - a jak spali się bezpiecznik główny (pierwszy) to nic się nie świeci. Wszystko jest prawie idealnie. Instalacje podłączyłem i...... zaświeciła się .... zielona dioda. czyli OK. Ale jak dolałem płynu to zaświeciła się czerwona. Problem w tym że okazało się, że czujnik poziomu płynu na styki NO, a ja założyłem że NZ. Poszukiwałem czujnika ze stykami NZ i mam problem taki znaleźć. Myślałem jak przeprojektować instalacje przy czujniki NO, ala nie potrafię tak zmienić instalacji aby uzyskać takie założenia które założyłem sobie. Może mi ktoś pomoże znaleźć taki czujnik???? Wiem że można zrobić to prościej - tj. tylko czujnik i czerwona dioda i sprawa załatwiona. Proszę jednak o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111373-poziom-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi