Skocz do zawartości

Stukanie w okolicy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam ponownie krótko trwało jak cieszyłem sie beztroską jazdą.

Od jakichś 15-20 uruchomień(2tyg.) kali słyszę stukanie cykliczne średnio 3 razy na sekunde przez jakieś 2minuty przypomina dźwięk stukania w klawiaturę, jak dodaje gazu stukanie wzrasta wprost proporcjonalnie :lol: . Dzieje się tak tylko na zupełnie zimnym silniku kiedy biorę rano samochód, potem po 1,3,4 czy nawet 8 godzinach nic nie słychać :) (kali musi stać jakieś 16-18 godzin). Byłem u kampla, który po amatorsku naprawia samochody, ale zanim dojadę do niego wszystko ustaje... mówił że bardzo lekko słychać zawory ale to podobno norma w autach z przebiegiem około 200tyś., co ciekawe nawet gdy odpalam samochód stukania nie słychać do czasu aż ruszę z miejsca(silnik dostaje obciążenie), potem nawet gdy sie zatrzymam dalej słychać stukanie :) . Inny kampel mówił coś o luzach na zaworach :) i o wymianie wałków rozrządu(mam kali szesnastozaworową). Remont silnika wymiana zaworów(16)+ cala reszta, której nie warto wymieniać(pasek rozrządu,rolka napinacza,uszczelka pod glowicą) to jakieś 1500+2000 z robocizną jak wstępnie sie dowiedziałem. Podobno na wyciszenie minimalnego stukania zaworów może pomóc wymiana oleju tym bardziej że mam teraz półsyntetyk a powinien być syntetyk 15W40 i taki mam zamiar lać.Nie wiem czy to ma znaczenie ale jak sięgam pamięcią zalewałem paliwo do mojej kali na gazie z m-c temu za 40 zł, może to pompa paliwa.

Znowu proszę o podpowiedz na co mam sie nastawiać

Wykluczam rolki bo raczej byłoby je słychać cały czas. :)

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/

kolego co do oleju,to nie wiem czy znajdziesz 15w40 syntetyk.,moze chodzilo ci o mineralny?niewazne,w kazdym razie posluchaj z ktorej strony dochodzi pukanie.

przyloz ucho do pokrywy zaworow i sluchaj.jesli nie bedzie wyraznie slychac to moze od spodu?

popatrz,napisz i cos sie wymysli.

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/#findComment-258579

Pewnie któraś szklanka już ma dość, tylko nie wiem, czy da się sprawdzić, która.....

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/#findComment-258527

Gość Anonymous

Zaworów jest szesnaście...

Byłem na warsztacie mechanicznym przypaliłem głupa, że nie wiem co jest grane i że chętnie umówie sie z nimi na naprawę bo byli zawaleni robotą na dwa następne dni a ja chcem wiedzieć na jaką sumę mam sie przygotować, przy okazji wymiany paska rozrządu(rolek i pompy wody). "fachowcy" stwierdzili to co już wcześniej padło szklanka popychacza.

Dla informacji wymiana paska rozrządu i rolki napinacza 240zł o cene wymiany szklanki i pompy wody nawet nie pytałem.

Chciałem umowić się z mechanikiem po pracy na wymianę wszystkiego bo nie chcem płacić podatku,opłaty prądu i wynagrodzenia wszystkich pracowników... dostałem odpowiedz "jak po pracy to za 150zł"(sama wymiana paska rozrządu i rolki + ustawienie rozrządu itp.)

Zadzwoniłem do innego mechanika 80zł za wymianę paska rozrządu i rolki +30 za wymiane szklanki popychacza

Jutro kłania mi się INTER PARTS załatwiam części po hurtowych cenach od znajomego sprzedawcy który tam pracuje. Pasek rozrządu, rolki, pompa wody, szklanki popychaczy 2sz. ta wszelki :D uszczelki wałków rozrządu (zimeringi), uszczelka pokrywy zaworów + robocizna myślę że zamknę się w sumie 500zł-600zł ze sprawnym serduchem.

Pozdro dzięki za pomoc jak możecie mi coś poradzić to licze na odpowiedz.

Zastanawiałem się nad :) olaniem tego problemu z luzami na popychaczu ale chyba nie warto, ryzykując generalny remont za 2000zł.

Wymiana oleju silnikowego nic nie pomogła jeśli ktoś miałby ochotę mi to sugerować :/

[ Dodano: Wto Lip 01, 2008 19:07 ]

jeszcze jedno bardzo ważne jak to jest z numerem silnika sprawdza się go podczas kontroli drogowej albo przeglądu technicznego czy jest raczej jak koło zapasowe(część) W dowodzie mam C20XE1414... a na siliku R90 400.... co jest grane :(

Pojemność się bynajmniej zgadza

Dołączona grafika

A jeśli to nie C20XE to czy ktoś potrafi mi powiedzieć jaki? Bo nie wiem pod jaki silnik mam kupić części ;)

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/#findComment-258198

Dla mnie to jest C20XEH, motronic 2.5.

Silnik, to część wymienna, w nowych dowodach nie ma nawet numeru, tylko pojemność.

Chyba, że miałes taki myk, że ktoś przed tobą zmieniał silnik na przykład z astry, czy kadetta i dlatego masz inne numery.

I wtedy to może być C20XE, motronic 2.5.

A z wyglądu na zdjęciu nie da się rozróznić.

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/#findComment-258136

Gość Anonymous

Dla mnie to jest C20XEH, motronic 2.5.

Silnik, to część wymienna, w nowych dowodach nie ma nawet numeru, tylko pojemność.

Chyba, że miałes taki myk, że ktoś przed tobą zmieniał silnik na przykład z astry, czy kadetta i dlatego masz inne numery.

I wtedy to może być C20XE, motronic 2.5.

A z wyglądu na zdjęciu nie da się rozróznić.

Czyli jak z tego rozumiem pojemnośc tego silnika to 2,5 a w dowodzie rej. mam 2.0 czy to może byc jakiś problem podczas kontroli albo przeglądu tech. nie mówiąc o OC.

Nie jestem pewien czy to 2,5 jesteś pewny?

https://forum.opel24.com/topic/11376-stukanie-w-okolicy-silnika/#findComment-257998