Skocz do zawartości

Technika jazdy - oszczędna jazda na luzie czy na biegu?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

ale specjalista umie uzywac sprzegla i mu samochod zawsze szarpie przy zmianach biegu, kazde ruszanie zaczyna sie znana wszystkim zabką i wogole jak to nie mozliwe ze samochod szarpie jadac na biegu jak pan specjalista mowi ze szarpie. moze sie najezdzil komunikacja miejska ja pamietam ze autobusy kupione z niemiec z automatami to tak szarpaly ze glowa na wszystkie strony latała, przez to specjaliscie mozg sie poobijal i przestawil w tryb awaryjny:)

Gość Wojtek_K

kiubax, może i masz rację.

A 45km/h to nie jest jeszcze duża prędkość na trójkę...

Jak wyprzedzałem ciągnik z dwiema przyczepami to złapałem na trójce 80 i jakoś w ogóle nie szarpało ;/ (silnik X10XE, skrzynia F13)

Gość leszek 398

na luzie sie nie jezdzi

nie dojezdza tak do skrzyzowan swiatel itd

Gawlak, no z automatem to napewno nie :drunk:;/

Ale bez przeginania w drugą stronę :drunk: , to nie egzamin na prawo jazdy :drunk: mi tam wygodniej jest się dotoczyć na luzie do świateł, gdy jadę powoli w "sznurku samochodów" a do tego jest jeszcze delikatnie z górki, a na sygnalizatorze i tak czerwone, niż mulić-hamować silnikiem i redukować w dół.....aha ale to nieoszczędne.... :wink::drunk::drunk:

Gość lord_wiader

A tak z innej beczki, jak poruszacie się w korku?

Cały czas sprzęgło, jedynka i powoli do przodu, krótki przyśpieczenie i dojazd na luzie pare metrów?

Ja osobiście robię tak, że jak zrobi mi się pare metrów luzu i widzę, że auta z przodu jeszcze jadą to wrzucam jedynkę, szybciutko ruszam, nabieram prędkości, powiedzmy 20km/h i wrzucam luz. Wada jest taka, że jak się dotaczamy do samochodów przed nami to ktoś sie może wcisnąć przed nas.

Obrałem taki sposób ze względu na małe zużywanie sprzęgła, czy taka technika ma poparcie z innych względów?

Gość Anonymous

Panowie, jak jeździć starym td, co by jak najmniej palil? Nie mam obrotka, więc na słuch jadę. Bardziej go kręcić, mniej?

Gość Mefistofeles

Panowie, jak jeździć starym td, co by jak najmniej palil? Nie mam obrotka, więc na słuch jadę. Bardziej go kręcić, mniej?

troszke nie ten dział... a przecież czujesz chyba jak samochód prowadzisz czy się męczy czy nie wydala ??? tak i tak źle dla silnika a w drugim wypadku dla spalania. musisz wyczuć optimum dla swojego samochodu