Skocz do zawartości

Corsa B 1.2 Na zimnym brak? jednego gara

Rekomendowane odpowiedzi

dobsz..... już się nie udzielam w tym temacie - nasz klient nasz pan

A czy ja napisałem żebyś sie nie udzielał? Wręcz przeciwnie, chce żeby się ktoś udzielił bo potrzebuje pomocy. Po to właśnie pytania zadaje. Równie dobrze mógłbyś w poprzednim poscie napisać "dziś jest brzydka pogoda". Pomogłoby mi to w takim samym stopniu.

[ Dodano: Wto Lis 10, 2009 10:22 ]

Chyba sobie nagrabiłeś.

Chyba nie. Jeśli ktoś nie chcę pomuc, nikt go do tego nie zmusi. A jeśli ktoś się przy tym obraża...Ty natomiast w jakimś stopniu pomogłeś i za to dziękuje.

Chyba nie o to chodzi, żeby ci wypisać ze 150 pozycji co może hałasować przy tych objawach.

Pewnych rzeczy nie da się sprawdzić virtualnie.

Przyczyną może być wszystko począwszy od braku oleju w skrzyni, łożysko, rozrusznik, alternator, łożysko oporowe kończąc na poduchach silnika.

Rozumiem, nie chce listy potencjalnych objawów, po prostu liczyłem, że po tym co napisałem będzie można przynajmniej w przybliżeniu stwierdzić co się dzieje. Myslałem, że dodając objawy, które opisywałem wcześniej jakoś to wszystko poskłada się do kupy i przyczyna źle działającego auta zostanie zdiagnozowana i usunięta.

Po prostu będe musiał powiedzieć mechanikowi co się dzieje i niech szuka. Sytuacja jest o tyle trudniejsza, że nie dzieje się to stale. Jeśli mechanik nie usłyszy - nie zdiagnozuje.

Podobnie miałem w cordobie - szwankował aparat zapłonowy w postaci rzężenia. Na początku też sporadycznie. Gdy zajechałem do mechanika stwierdził on, że jeśli nie słyszy nie powie co to jest i nie naprawi. Odjechałem więc a dwa dni później stanołem na skrzyzowaniu :beer: Wolałbym takiej sytuacji uniknąć dlatego na każdy "obcy" dźwięk wole reagować pytaniem. Zawsze jest szansa, że czegoś nowego się dowiem, prawda?

Raz jeszcze dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128253

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gdy zajechałem do mechanika stwierdził on, że jeśli nie słyszy nie powie co to jest i nie naprawi.

kolego... w grzeczny sposób ci powiem:

są rzeczy, których nie da się zrobić na odległość, a twój mechanik równie dobrze mógł ci powiedzieć "nie jestem wróżką/jasnowidzem" tak jak ja to napisałem i na to samo by wyszło

nie podoba mi się tylko jedna rzecz:

ludzie ci pomagają, a ty pyszczysz i gotujesz się, jak czajnik na gazie

weź człowieku zluzuj, bo na forum ani nikt nie płaci za udzielanie rad/pomoc, ani nikt z tego nic nie ma, więc nie pitol o obrażaniu się tylko się zastanów nad sobą

odnoszę wrażenie, że lepiej będzie mówić ci per pan, żeby przypadkiem cię nie urazić

napisze ktoś coś "na luzaka" a ty kręcisz aferę i bawisz sie w moralizatora... normalnie kurcze jakbyś sie wczoraj urodził - więcej luzu kolego, bo jak na razie idealnie wpasowałeś się w szablon forumowicza tylko żądającego, co by koło niego skakać... nazywa się to postawą roszczeniową - to mam na myśli żebyś sie znowu nie spultał i nie obślinił ze złości na mnie

skoro uważasz, że swoim zachowaniem nie nagrabiłeś sobie, jak ci to Grześ napisał, to zobaczmy ile w tym temacie pomocy będzie i jakiej "jakości"...

jakbyś nie zauważył, to na forum jest dosłownie kilka/kilkanaście osób obrytych technicznie prawie na maxa i akurat chyba niepotrzebnie doskoczyłeś do jednej z nich

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128214

A teraz wydaje mi się, że Ty przesadzasz i ciskasz się właśnie teraz Ty.

Doskonale widze kto ma odpowiednią więdze żeby cokolwiek doradzić. Doskonale wiem, że zaliczasz się do nich zarówno Ty jak i Ja37 (Grześ - jak go nazwałeś). Zapewniam też, że zarówno do siebie jak i do (mówiąc kolokwialnie) wszystkiego jestem odpowiednio zdystansowany. Napisałem, że zdanie "nie jestem wróżką..." nie wnosi nic do tematu bo i tak jest. Nie naskoczyłem na Ciebie, nie obraziłem Cie, nie mówiłem żebyś się w temacie nie udzielał więc nie rozumiem o co Tobie chodzi. Staram się być człowiekiem konkretnym i (zadając może nie do końca konkretne pytanie bo jak już zdąrzyłem się zorientować nie da się odpowiedzieć mi w prosty sposób co dzieje się z moją Corsą) oczekiwałem konkretnej odpowiedzi.

Jeśli Cie obraziłem - przepraszam. W moim odczuciu nie napisałem niczego co mogłoby wskazywać na "ciskanie się". Pomogłeś Ty czy Ja37 na tyle ile byliście w stanie pomuc więc jestem wdzięczny.

Raz jeszcze dziękuje i pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128208

było słychać dziwny dźwięk. Świst, gwizd, pisk. (...)

Po wrzuceniu biegu na luz i puszczeniu sprzęgła dźwięk ucichł.

łożysko oporowe

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128205

było słychać dziwny dźwięk. Świst, gwizd, pisk. (...)

Po wrzuceniu biegu na luz i puszczeniu sprzęgła dźwięk ucichł.

łożysko oporowe

Dziękuje.

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128142

To ja panowie, tak dla rozładowania tej przemiłej, przyjacielskiej atmosfery zapytam o coś, co poniekąd jest związane troszkę z tematem, bo dotyczy układu zapłonowego - chyba;) Ostatnio czyszcząc kopułkę po otwarciu jej wyszło mi coś takiego, jak na załączonym obrazku. To ustrojstwo jest między kopułką a resztą silnika. Pytanko - jak to się nazywa i dlaczego może być tak porezane? I tak właściwie po co to, to to jest? Z góry dziękuję!

Dołączona grafika

https://forum.opel24.com/topic/24930-corsa-b-12-na-zimnym-brak-jednego-gara/page/3/#findComment-128124